Elhallgatnak az MSZP belső kritikusai

A jövőre esedékes európai parlamenti választásokig nincs "kibeszélés" az MSZP-n belül. Erről a söjtöri kihelyezett kormányülés után állapodott meg Medgyessy Péter, Kovács László és a párt erős emberei - írja a Népszabadság. A lap szerint a megbeszélésen részt vevők egyetértettek, hogy zárni kell a sorokat, és egységes magatartásra és megnyilatkozásokra van szükség.

Megegyezett Medgyessy Péter miniszterelnök az MSZP "erős embereivel" arról, hogy a jövő júniusban esedékes európai parlamenti választásokig nincs "kibeszélés" - írja a Népszabadság. A lap szerint erről október 18-án, a söjtöri kihelyezett kormányülés után tárgyaltak az érintettek a kormányfő parlamenti dolgozószobájában.

A lap értesülései szerint a megbeszélést a kormányfő Kovács László pártelnökkel közösen kezdeményezte. A tanácskozáson rajtuk kívül részt vett Hiller István kulturális miniszter, a párt alelnöke, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Lamperth Mónika belügyminiszter és Lendvai Ildikó frakcióvezető; valamennyien az MSZP országos elnökségének tagjai. A Népszabadsűg úgy tudja, hogy meghívták Szili Katalin házelnököt, a párt elnökhelyettesét is, ám ő akkor külföldön volt.

A lap szerint konfliktusmentes találkozón mindenki egyetértett azzal, hogy zárni kell a sorokat, egységes magatartásra és megnyilatkozásokra van szükség a jövő évi választások megnyeréséhez.

A lapnak név nélkül nyilatkozó egyik résztvevő szerint a kiegyezés a józan ész győzelme.

Az utóbbi időben csökkent az MSZP támogatottsága, melyek a párt és a kormány nyári kommunikációs hibáival és a nyilvánosság elé tárt belső kritikákkal is lehet magyarázni. A lap által megkérdezett politikusok mindannyian úgy vélték, az egyezséget megtartják az érintettek.