Karriertanácsokat adnának a leállt drogosoknak

Sok leállt drogosnak gondot okoz, hogy munkát találjon, többségüknek ugyanis nincs megfelelő képzettsége, ráadásul a munkakeresés közben nehezen tudnak elszámolni kábítószeres múltjukkal. Az ifjúsági tárca a munkaügyi minisztériummal közösen kíván megoldást találni a problémára. Az elképzelések között szerepel, hogy a volt drogosoknak pályaválasztási tanácsokat adnak, és megtanítják őket arra, hogyan kell jó önéletrajzot írni, illetve hogyan kell viselkedni az állásinterjúkon.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium kábítószerügyi koordinációért felelős helyettes államtitkára tárgyalást kezdeményez a munkaügyi tárcával arról, miként lehetne segíteni a volt drogosoknak abban, hogy munkához jussanak. A posztra a közelmúltban kinevezett Gábor Edina az [origo]-nak elmondta: mindezt azért tartja szükségesnek, mert a rehabilitációs otthonokból kikerülő volt kábítószer-fogyasztók sok esetben nehezen találják meg a helyüket.

A legnagyobb gondot az jelenti, ha az egykori drogosok éppen tanulóéveikben voltak rendszeres kábítószer-fogyasztók, és így nem rendelkeznek megfelelő szakmával, képzettséggel. A helyettes államtitkár szerint ezért szükség lenne arra, hogy az otthonokból kikerülőket megtanítsák valamilyen szakmára, valamint arra, hogy miként lehet elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Utóbbi lényegében azt jelenti, hogy pályaválasztási tanácsokat adnának a volt drogfogyasztóknak, akik így megtanulhatnák például az állásinterjúk vagy éppen az önéletrajzírás fortélyait. Ilyen képzést már több rehabilitációs otthonban is terveztek korábban - tette hozzá Gábor Edina. A helyettes államtitkár elmondta azt is: a munkaügyi minisztériumot még nem kereste meg, de várhatóan néhány hónapon belül megkezdődik az egyeztetés.

A kábítószerügyi tanácsadást végző Megálló Csoport programvezetője, a korábban szintén drogfüggő Olaszy Csaba jó ötletnek tartja a helyettes államtitkár kezdeményezését. Mint az [origo]-nak elmondta: sok volt drogosnak nehézséget okoz az, ha egy állásinterjúnál nem tud elszámolni azzal az akár öt-tíz évig is tartó időszakkal, amit kábítószerfogyasztással töltött.

Fotó: Fábián Évi
Olaszy: Nehéz elszámolni a múlttal

Olaszy szerint azt ugyanakkor nehéz megállapítani, hogy valakit drogos múltja miatt küldenek-e el, vagy sem. "Azt soha nem mondják a szemedbe, ha a kábítószer miatt nem vesznek fel" - tette hozzá.

Olaszy szerint az adott munkahelytől függ, hogy megéri-e bevallani a kábítószeres múltat. Ő maga a rehabilitációs otthonból kikerülve egy banknál jelentkezett ügyintézőnek, és leendő főnökének egyből elmondta, hogy korábban drogos volt. A vezető ezt értékelte, és felvette őt. Olaszy ugyanakkor már nem biztos abban, hogy egy konzervatívabb, a versenyszférához kevésbé kötődő munkahelyen is így fogadták volna őszinteségét.

A leállt drogosok egy része később kábítószerügyi tanácsadással foglalkozó szervezeteknél talál magának munkát. Közéjük tartozik a Megálló Csoportnál dolgozó Iván, aki elmondta: amikor a rehabilitációs otthonból kikerülve munkát keresett, nem árulta el, hogy kábítószerfogyasztó volt. Elmondása szerint előfordult ugyan, hogy később kiderült drogos múltja, de ez akkor már nem okozott gondot, és emiatt nem mondtak fel neki. Mielőtt a Megállónál munkát kapott volna, dolgozott raktárosként, masszőrként és szórólap-osztogatóként is.

A helyettes államtitkárhoz és Olaszyhoz képest némileg más véleményen van az [origo] által megkeresett rehabilitációs otthon munkatársa. A Leo Amici Alapítvány által Komlón működtetett otthonban dolgozó Pintér Csaba szerint egy volt drogosnak semmivel sem nehezebb munkát találnia, mint egy átlagembernek. Azok, akik már korábban kikerültek az otthonból, segítséget nyújtanak az újaknak - mondta Pintér. A munkatárs szerint a leállt fogyasztóknak az sem okozhat gondot, hogy elárulják-e vagy sem drogos múltjukat. "Jó antennáik vannak arra, hogy mikor és kinek szabad beszélni erről" - tette hozzá.

Pethő András

KAPCSOLÓDÓ CIKK