Megszűnik az Éjjeli Menedék

Megszünteti az Éjjeli menedék+1 című műsort a Magyar Televízió (MTV). A társaság közleménye szerint azért döntöttek kedden a műsor megszüntetéséről, mert az október 26-ai, vasárnap esti adásban a nemzetet sértő torz és hamis állításoknak, a magyar lakosság érzelmeit bántó gondolatoknak adott helyt a műsor.

A társaság közleménye szerint az Éjjeli menedék+1 vasárnap esti adásában a műsor készítői egy rendezvényen készült felvételben teret adtak a Magyarországra látogató, radikálisan szélsőjobboldali nézeteiről ismert angol történész, David Irving, az 1956-os magyar forradalommal kapcsolatban vallott nézeteinek. Ennek során többek között elhangzott, hogy "a felkelés első két napja antiszemita pogrom volt", illetve hogy a forradalmat az általa "zsidókormánynak" tekintett magyar kormány ellen a munkásság robbantotta ki, amíg az értelmiség csak később kapcsolódott a folyamatba.

Az MTV közleménye szerint a David Irving előbb idézett és egyéb kijelentései a műsor szerkesztőinek "gondozásában" megfelelő szerkesztői kontroll nélkül kerültek a műsorba. Az idézett mondatok az egész magyar nemzetet sértik méltóságában, és besározzák az 1956-os forradalom emlékét. Mindez ütközik a televízió közszolgálati műsorszogáltatási szabályzatával, az alapvető erkölcsi értékekkel, amelyek nélkül tisztességes újságírói magatartás nem képzelhető el - tartalmazza a közlemény.

Gondoskodunk az Éjjeli menedék helyén a jövőben a magyarországi politika és politikai filozófia minden áramlatát kiegyensúlyozottan megjelenítő műsorról, amelyre pályázatot írunk ki - közölte az MTV.