A főkapitány aggályosnak tartja az ügyészség fellépését

Salgó László országos rendőrfőkapitány kedden a Magyar Televízió Napkelte című műsorában tagadta azt a sajtóértesülést, miszerint találkozót kezdeményezett volna Polt Péter legfőbb ügyésszel. Salgó ugyanakkor közölte: aggályosnak tartja, ha a nyomozások során a rendőrség és az ügyészség nem egyeztet megfelelően. Salgó szerint "csak néhány tucat, a köz érdeklődésére leginkább számot tartó nagy ügyek kapcsán" keletkezett jelentős szakmai összeütközés az ügyészség és a rendőrség között. A Legfőbb Ügyészség szerint nincs feszültség a két szervezet között.

"Ha a rendőrség egy adott nyomozásért felelős, akkor más nyomozási cselekmények nem egyeztetett véghezvitele legalábbis aggályossá teszi a nyomozást" - jelentette ki a főkapitány a K&H brókercége ügyében folyó nyomozás, illetve Rejtő E. Tibor, a K&H Bank lemondott vezérigazgatójának ügyészségi átszállítása és kihallgatása kapcsán.

A belügyminiszter feszültséget lát

Salgó László beszámolója szerint Lamperth Mónika belügyminiszter feszültséget észlelt a rendőrség és az ügyészség között, ezért kérte fel őt, hogy kezdeményezzen találkozót a legfőbb ügyésszel. A rendőrfőkapitány közölte: ezt még nem tette meg. Salgó László szerint a rendőrség és az ügyészség első emberének találkozója "egy normális munkakapcsolat része kell, hogy legyen". Közölte: korábban sem tett és ezután sem fog az ügyészségre és a legfőbb ügyészre olyat mondani, ami a két intézmény közötti együttműködéssel vagy az azzal kapcsolatos problémákkal kapcsolatos, ami megingatná a jogintézményekbe vetett állampolgári bizalmat. 

Legfőbb Ügyészség: Nincs feszültség a két szerv között

"Az ügyészség és a rendőrség között nincs és nem is lehet vita vagy feszültség a két szervezet kapcsolatát illetően; ezt a viszonyt az alkotmány és a törvények egyértelműen rendezik" - áll a Legfőbb Ügyészség közleményében, amelyben leírják, hogy az ügyészség a nyomozások szakmai irányítója, emellett ha indokoltnak látja, joga és kötelessége bármikor maga nyomozni vagy egyes nyomozási cselekményeket elvégezni. "Aki mindezt vitatja, az a hatályos jogi szabályozást kérdőjelezi meg" - fogalmaz a közlemény.

A rendőrfőkapitány megítélése szerint az új büntetőeljárási törvény alapján "jelentős erőeltolódás van az ügyészség kompetenciája, ügy-uralmi jogosítványa irányában", aminek "vesztesei" az általános nyomozási jogkörrel felhatalmazott nyomozóhatóság, a rendőrség és a védelem is. Beszámolt róla: több százezer ügyben dolgozik együtt az ügyészség és a rendőrség, és csak néhány tucat, "a köz érdeklődésére leginkább számot tartó nagy ügyek kapcsán" keletkezett jelentős szakmai összeütközés, az összes többi ügyben "a rendőrség és az ügyészség között hagyományosan, évtizedek alatt kikristályosodott jó munkakapcsolat van". 

Salgó: Ha rossz tendenciát látok, fel kell emelnem a mutatóujjamat

Salgó közölte: "a jogszerűség és törvényszerűség mellett más rendező elvek is működnek", például a nyomozás eredményessége és a nyomozások kapcsán gyakorolt törvényszerűségek és elvek. "Ha tendenciát látok kialakulni, amely a munkatársaim szakmai készségének, szakmai felkészültségének és tisztességének megnyirbálása irányában hathat, mozdulhat, tehát a rendőrség tekintélye, szakmai presztízse és alkotmányos szerepe ellen hat, (...) az ellen nekem fel kell emelnem a mutatóujjamat" - jelentette ki Salgó László. A vezérőrnagy a K&H-üggyel kapcsolatban azt mondta: "ezt az egyébként nyomozástechnikailag nem túl bonyolult, de társadalmi, gazdasági vonatkozásait tekintve hihetetlenül nehéz ügyet a rendőrség tisztességesen ki tudja nyomozni". 

A rendőrfőkapitány határozottan visszautasította a K&H brókercége ügyében gyanúsítottként őrizetben lévő szír állampolgár kedden, az egyik napilapban megjelent nyilatkozatát, aki közölte: azért kérte ügyészségi meghallgatását, mert a rendőrségen a mai napig nem volt módja beszámolni a tranzakciókról, és a rendőrök többszöri kérése ellenére sem mutatták meg neki a lefoglalt banki kivonatokat. A büntetőeljárásban szereplő rendőrségi nyomozati szak "nem egy kívánságműsor", ahol a gyanúsított bejelenti, szeretne megnézni dokumentumokat, vagy "ezt a nyomozási cselekményt azt szeretné, ha most csinálnák meg és nem máskor" - reagált a rendőrfőkapitány arra a riporteri felvetésre, hogy a mai helyzetben akár minden gyanúsított meghatározhatja kihallgatása menetét és helyszínét. "Erre megvan a rendőrségnek a megfelelő törvényes gyakorlata, ezt nyomozási taktikának hívják, hogy mikor, milyen körülmények között tárja a már meglévő bizonyítási eszközeit a rendőrség a gyanúsított elé, és ezzel milyen célt akar elérni. Ez egy tervezett nyomozási tevékenység, amely nem csorbítja a terhelt eljárási jogosítványait" - mondta. Megjegyezte: a terhelt és védője bármit mondhat, bármit tehet, akár hazudhat is, míg másokat bűncselekmény elkövetésével nem vádol, az ügyészség pedig elbírálhatja, hogy meghallgatja-e a  terheltet.