Újra teljes terheléssel üzemel a paksi erőmű három blokkja

Múlt péntek óta teljes terheléssel működik a Paksi Atomerőmű három blokkja; mivel mindegyiknél elvégezték a nyári karbantartást, üzemanyagcserét, jövő nyárig folyamatosan tudnak egyenként 470 megawatt villamos energiát adni az országnak - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztatási központjának vezetője kedden Pakson sajtótájékoztatón.

Kováts Balázs beszámolt arról is: lezárták, és 25 bar nyomás alá helyezték a 2-es blokk primer körét, és a napokban beindítják a szivattyúkat. Ezek a reaktorban lévő vizet tisztítókon vezetik keresztül, így távolítják el a vízben lévő, illetve a reaktorban, a hőcserélőkben és a primer kör egyéb részein lerakódott szennyeződést.

Kováts Balázs bejelentette: a napokban döntött az Atomerőműveket Üzemeltetők Világszövetsége (WANO), hogy következő közgyűlésüket, 2005-ben Budapesten tartják. Ezt a rangos eseményt több ország szerette volna megrendezni, a döntés elismerést jelent a magyar atomenergetikai szakembereknek - mondta.

A sajtótájékoztatón részt vett a másik jelentős nukleáris világszövetség, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakembereiből álló csapat vezetője, Thomas Mazour, aki 1979-ben ott volt az amerikai Three Mile Island-i reaktor baleset okának kivizsgálásában és az elhárításban. Most hasonló üzemzavarok elhárításában jártas kanadai, amerikai és francia szakemberekkel azért jött Paksra, hogy az erőmű kérésére segítsen azoknak a javaslatoknak megvalósításában, ami a Bécsben székelő ügynökségnek júniusban tett.

Akkor a 2-es reaktorblokk melletti tisztítótartályban április 10-11-én történt súlyos üzemzavar okait és az intézkedéseket vizsgálták a NAÜ szakemberei, és 28 ajánlást tettek. Pakson november végéig készítik el ennek alapján az intézkedési tervet. A most folyó parlamenti vizsgálatra vonatkozó kérdésre Thomas Mazour közölte: azt nem ismeri. Hozzátette: a Three Mile Island-i reaktorbalesetet követően Amerikában is elrendelt vizsgálatot a kongresszus, de azt nem politikusok, hanem szakemberek végezték.