Hatósági vizsgálat zajlik Jászladányon az alapítványi iskola ügyében. Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont azt vizsgálja, betartotta-e az intézmény vezetése a hátrányos megkülönböztetés tilalmára vonatkozó előírásokat. Az iskola a tanév elején több roma tanuló jelentkezését - helyhiányra hivatkozva - elutasította.

Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) vizsgálja, hogy megsértették-e a hátrányos megkülönböztetés tilalmára vonatkozó előírásokat a jászladányi alapítványi iskola létrehozásával. Augusztusban több helyi roma szülő panasszal élt amiatt, hogy felvételi kérelmüket az alapítványi iskolában - helyhiányra hivatkozva - elutasították.

Az illetékes tiszaföldvári jegyző végül felszólította az iskolát működtető kuratórium képviselőjét, hogy "törvényes működés keretében" bírálják el a diákok felvételi kérelmét - október 31-ig. Az érintett szülők egyike kedden közölte, hogy még nem kaptak értesítést a felvételi elbírálásáról.

Az oktatási miniszter időközben ara utasította az OKÉV-et, vizsgálja meg az iskola működését. Pósfai Péter, az OKÉV főigazgatója kedden a vizsgálat zavartalansága érdekében nem kívánt nyilatkozni a részletekről - írja a Népszabadság.