Új menekülőkámzsákat kapnának a paksiak

Mintegy 77 ezer menekülőkámzsa beszerzéséről dönt hamarosan a kormány - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor az [origo]-nak. Az eddigi kámzsáknak, amelyek a Paksi Atomerőmű esetleges katasztrófájának káros hatásaitól védhetik a környékbelieket, lejárt a szavatossági idejük.

A 77 ezer darabot három évre elosztva szerzi be a kormány: a jövő év első felében várhatóan mintegy 50 ezer darabra írnak ki közbeszerzési eljárást. A szóvivő nem tudott pontos összeget mondani, hogy mennyibe kerülhet egy kámzsa, de szerinte úgy 10-12 ezer forint körül lehet egy darab. A belügyi államtitkár a héten egy parlamenti felszólalásában azt mondta, hogy az atomerőmű környékén élők védőfelszerelésére 3 milliárd forintot szán a kormány. 

A fejre tehető menekülőkámzsák azt a célt szolgálják, hogy sugárterhelés esetén az embereket arra az időre megvédje a sugárzástól, amíg a házukból kilépve biztonságos zónába nem szállítják őket. A kámzsákat nem osztják szét a Paks környéki lakosságnak, hanem raktárakban tárolják azokat, és csak szükség esetén veszik elő és osztják szét.

Az eddigi kámzsákat szerencsére egy alkalommal sem kellett használni, de meglétük biztonsági előírás - mondta Dobson Tibor.