52 milliót talált a II. kerületi polgármester

Horváth Csaba, a II. kerület szocialista polgármestere azt állítja, hogy elődje, Bencze B. György (Fidesz) áron alul, 20 millióért akart értékesíteni két József-hegyi telket. Horváth az összeget 72 millióra tornászta fel, így szerinte 52 milliót talált az önkormányzatnak, amit ingatlanfelújításokra költenek. A korábbi polgármester szerint azonban a földek forgalomképtelenek, ezért reális értük a 20 milliós vételár, amit egy szakértő állapított meg. Bencze B. György állítja, Horváth tisztességtelenül járt el, amikor egy már megkötött adásvételi szerződés után kért több pénzt a telket megvásárló cégtől, amely kénytelen volt engedni, különben nagy veszteség érte volna.

Több, összesen 1500 négyzetméteres önkormányzati földdarab értékesítéséről döntött tavaly október 7-én egyhangúlag az önkormányzat tulajdonosi bizottsága. A szerződést Bencze B. György (Fidesz), a II. kerület korábbi polgármestere írta alá tavaly október 17-én. A Budapest egyik elegáns részén, a József-hegyen található ingatlanokat 13 ezer forintos négyzetméterenkénti áron, összesen 20 millió forintért adták volna el.

Horváth Csaba, a kerület jelenlegi, MSZP-s vezetője állítja: ő megakadályozta, hogy ekkora öszegért eladják a telkeket, nem írta alá a földhivatali lapon a tulajdonjog átvezetését. Újra egyezkedni kezdtek a vevővel, így sikerült 20 helyett közel 72 millióért eladni a két ingatlant.

Mivel két nyesedéktelekről van szó - magántelkek közé beékelődött, önmagában nem hasznosítható közterület - , az ingatlanoknak nehezen állapítható meg az értékük. Ezek a telkek csak a közvetlen telekszomszédok számára jelentenek értéket, és csak ők vásárolhatják meg az ilyen ingatlanokat.

Horváth elmondta, hogy az ügyet a képviselő-testület és egy ad hoc bizottság is vizsgálta. A bizottság a polgármester szerint megerősítette, hogy szabálytalan volt az ügylet, de kárt és személyi felelősséget nem állapítottak meg.

A polgármester szerint gyanús az is az adásvétellel kapcsolatban, hogy egyetlen nap alatt döntött a polgármesteri hivatal a két ingatlan értékesítéséről, úgy, hogy a jogi bizottság nem is tárgyalta az esetet, pedig Horváth szerint az önkormányzat vagyonredelete értelmében a testületnek is jóvá kellett volna hagynia az ügyet.

A polgármester még nem döntötte el, hogy tesz-e feljelentést az ügyben, de valószínűleg nem fordul a nyomozó hatóságokhoz. Azt mondta ugyanis, hogy tart attól, Polt Péter legfőbb ügyész magához vonná a nyomozást, mint ahogyan ezt tette szerinte a gyanús Fidesz-ügyekben, így pedig szerinte semmi értelme feljelentést tenni. Horváth Csaba csütörtököi sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy az 52 milliós többletből felújítanak több kerületi ingatlant, így egy orvosi rendelőt és egy óvodát is.

Bencze B. György szerint nem hibázott az ügyben, inkább utóda járt el tisztességtelenül. Elmondta, hogy forgalomképtelen földdarabokról van szó, amelyek önmagukban értéktelenek, a vásárlónak nem származik belőle különösebb haszna, mert nem építkezhet rá. Ezeket a földdarabokat egy önkormányzati rendelet szerint magántelkekhez kell csatolni, ezért döntöttek korábban a vitatott két ingatlan eladásáról is. A 20 milliós árat egy ingatlanszakértői véleményre alapozták, amelyet Bencze szerint a tulajdonosi bizottság egyhangúlag korábban támogatott.

A fideszes politikus közölte, hogy szerinte Horváth kést szorított a telket megvásárló cég torkához: a korábban megállapított 20 milliót már kifizette a vevő, ezután ült le vele egyezkedni a polgármester. Mivel a földeket megvásárló céget könnyen ellehetetlenítette volna, ha rendezetlen a többmilliárdos ingatlan tulajdonjoga, kénytelen volt utólag módosítani a szerződést 20-ról 72 millióra. Horváth azonban visszaélt az önkormányzat erőfölényével, tisztességtelenül járt el - mondta Bencze B.