A kormány a PSZÁF-t hibáztatja a visszaélések miatt

Nem fogadta el a kormány a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) 2002-es tevékenységéről szóló beszámolót. A kabinet részben az együttműködési készség hiánya és gazdálkodási hiányosságok miatt marasztalta el az intézményt. A kormány azt is kifogásolta, hogy nem kapott választ a Magyar Fejlesztési Bank 135 milliárd forintos veszteségének kialakulására és a K&H Banknál évek óta tartó visszaélésekre. Az okok között szerepelt az is, hogy a beszámoló több pontban nem egyeztethető össze a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentésével.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kormányülést követő tájékoztatón közölte: a kabinet a kötelező gondosság elmulasztása, az együttműködési készség hiánya és a gazdálkodási hiányosságok miatt nem fogadta el a PSZÁF beszámolóját.

A kormány ezen kívül azt kifogásolta, hogy nem kapott magyarázatot a beszámolóban a Magyar Fejlesztési Bank 135 milliárdos veszteségének kialakulására, a K&H-nál évek óta zajló visszaélésekre és az ingatlanbefektetési szövetkezetek botrányaira. A kormányszovivő szerint a felmerült aggályokra sem a beszámoló, sem a kormányülésre meghívott Szász Károly, a PSZÁF elnöke sem adott kielégítő magyarázatot.

A Népszabadság információi szerint a közigazgatási egyeztetések során kiderült: több tárca szerint a beszámoló nem egyeztethető össze a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) a PSZÁF-ról készített jelentésével, ezért több minisztérium is kifogásokat fogalmazott meg. A Kehi jelentése megállapította, hogy a felügyelet működése során megsértette az államháztartási, a költségvetési és a hitelintézeti törvény előírásait.

A kabinet azt is megállapította továbbá, hogy a visszaélésekre a PSZÁF hiányos szabályozása és nem kielégítő ellenőrzése, az intézmény által hagyott kiskapuk adtak módot - írja a Népszabadság. Szász a kormány ülésén együttműködést ajánlott a PSZÁF működését szabályozó jogszabályok felülvizsgálatában.

A kormány a jövő héten benyújtja a parlamentnek a hitelintézeti, a tőkepiaci és a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatát, amely szerint az egyszemélyi vezetés helyett egy szakmai testület irányítaná a PSZÁF-ot, amelynek elnökét az Országgyűlés választja, létrehoznának egy főigazgatói posztot, amelyet pályázat útján töltenék be, tagjait pedig a köztársasági elnök nevezi ki.