Az MDF hétfőn dönt a negyedik adókulcsról

Az MDF-frakció hétfőn, "a kormány által támogatott költségvetési sorok ismeretének függvényében" alakítja ki álláspontját az MSZP által a legmagasabb jövedelemkategóriában kezdeményezett negyedik szja-kulcsról - nyilatkozta Font Sándor MDF-es képviselő. Kuncze Gábor az  SZDSZ-elnöke szerint koalíciós feszültséghez vezethet, ha az MSZP az MDF segítségével fogadja el a törvénytervezetet.  

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök szerint súlyos koalíciós feszültségek forrása lehet, ha az MDF támogatásával fogadnák el a szocialista javaslatot. Az MDF parlamenti képviselőcsoportjának helyettes vezetője frakciódöntés hiányában személyes véleményét megfogalmazva közölte: nem ért egyet a negyedik szja-kulcs bevezetésével, és politikailag elhibázott lépésnek tartaná, ha az MDF-frakció többsége ezt támogatná.

Font Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió országaiban az adósávok és az adókulcsok számának csökkentése a tendencia. Kuncze Gábor erre úgy fogalmazott: súlyos koalíciós feszültségek forrása lehet, ha a negyedik adókulcs bevezetését szolgáló szocialista javaslatot az MDF támogatásával fogadnák el.

A szabad demokrata pártelnök közölte: továbbra sem támogatják a negyedik adókulcs bevezetését. Mint mondta, ennek elfogadása eltérne attól a megállapodástól, amelyet Medgyessy Péter miniszterelnökkel és Kovács László szocialista pártelnökkel korábban kötöttek.

"Szeretnénk, ha el lehetne kerülni azt a helyzetet, hogy az ellenzék tevékeny vagy hallgatólagos támogatásával a koalíciós együttműködést romboló módosító javaslatot fogadjon el a parlament" - fogalmazott.

Mint mondta, nagyon csodálkozna, ha egy ellenzéki párt adóemelést tartalmazó javaslatot fogadna el. "Azt sem szeretném, ha koalíciós partnerünk az adóemelés pártjaként tűnne fel a közvélemény szemében" - mondta Kuncze Gábor, hozzátéve: lebeszélik a szocialistákat arról, hogy fenntartsák a javaslatukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK