Az MSZP négypártin egyeztetne az állampolgársági törvényről

Az MSZP képviselőcsoportja négypárti egyeztetést javasol az állampolgársági törvény elemzéséről és esetleges módosításáról, valamint javasolja, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) illetékes szakbizottsága is üljön össze, és a két testület munkáját követően még ez év decemberében hívják össze a Máértet.

Tabajdi Csaba, a szocialista frakció külügyi és EU-integrációs munkacsoportjának vezetője, az Országgyűlés európai integrációs ügyek bizottságának alelnöke azzal kapcsolatosan nyilatkozott, hogy a rendészeti bizottság elutasította az MDF javaslatát a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítására.

"Az MSZP-frakció indokoltnak tartja az állampolgársági törvény elemzését és adott esetben szükségszerű felülvizsgálatát" - mondta Tabajdi Csaba, hozzátéve, hogy az ellenzéki párt indítványa bár jogos és reális problémát tűzött ki célul, nincs megfelelően előkészítve.

A politikus közölte, a szocialisták nem zárkóznak el attól, hogy alaposan elemezzék az állampolgársági törvény esetleges módosítását, annak lehetséges nemzetpolitikai következményeit. Hangsúlyozta, a Máért mérlegelné egy esetleges módosítás előnyeit és "nem kevés nemzetpolitikai kockázatát". Jelezte, mind a négypárti, mind a Máérten történő egyeztetés során tekintettel kell lenni Magyarország nemzetközi kötelezettségeire.

"Az MSZP minden olyan módosítást támogat, amelyik elősegíti a magyar-magyar kapcsolatok zavartalanságát, ugyanakkor semmiképpen nem kívánja szélesre kitárni a honosítási eljárás kapuját, mivel az a szülőföld elhagyására, magyarországi áttelepülésre csábíthatja a határon túliak nagy tömegeit" - emelte ki Tabajdi Csaba.