Elbocsátásoktól félnek a tanárok

A pedagógus-szakszervezetek a tanári fizetések reálértékének megőrzését szeretnék elérni. A béreket 2002-ben átlagosan ötven százalékkal emelték, ám félő, hogy 2004-ben nem tartható meg vásárlóértékük. Nem emelkedik az osztályok fenntartására adott állami támogatás sem, ezért az érdekképviseletek attól tartanak, hogy újabb iskolákat zárnak be és vonnak össze az önkormányzatok - írja a Magyar Hírlap.

A tanároknak a végzettség és a katedrán eltöltött idő alapján határozzák meg fizetését. Jövőre azonban várhatóan csak a legkisebb bér emelkedik, a többi fizetési kategória nem.

Az Oktatási Minisztérium szerint az alapbérek tavalyi emelése után jövőre a teljesítmény alapján növekednek tovább a bérek. Így legalább két és félszeresére nő az osztályfőnöki pótlék, az eddigi havi 2000-2500 forintról 5000-6000 forintra. Emellett növelik a minőségi munkáért adható pótlékot, 3900 forintról 4400 forintra.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szerint azonban ez csak kevesebb mint egy százalékkal emeli a béreket az ágazatban. Árok Antal, a PSZ titkára úgy véli, hogy a minimálbérrel együtt a tanárok fizetési kategóriáinak is emelkednie kellene.

A másik érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslatból az derül ki, hogy a közszféra dolgozóinak a bére akár nőhet is, ha csökkentik létszámukat, amely így alapot adhat tanárok elbocsátására.

Nem emelkedik jövőre az állami támogatások, normatívák a többsége sem. A diákok száma alapján az általános és középiskolai osztályok fenntartása után így nem kapnak több pénzt az önkormányzatok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete várható, hogy emiatt ismét felvetődik az iskolák összevonása vagy bezárása.

Az OM már korábban azzal érvelt, hogy a közoktatásra jövőre összességében több pénz jut, s több milliárd forintos uniós források is megnyílnak. Árok Antal szerit azonban az a baj, hogy ezek a pénzek nem fordíthatók a rezsi kifizetésére, és így előfordulhat, hogy modern számítógépes termeket szerelnek fel, de közben nem tudják kifizetni a villanyszámlát - derült ki a Magyar Hírlap írásából.