Kifogásolják az MSZP-vezetés megállapodását

Az MSZP országos választmányának elnöke, volt sportminiszter nehezményezte, hogy a párt vezetői - sajtóértesülések szerint - fél évvel elcsúsztatták a párt tisztújító közgyűlését. Korábban a Népszabadság adott arról hírt, hogy a söjtöri kormányülés után informális tanácskozáson erről és más kérdésekről is megállapodott a szűkebb párt- és állami vezetés.

Olyan kérdésekben állapodtak meg a párt feje felett vezető MSZP-s politikusok, amelyekben nem az elnökség kormányzati részének, hanem a teljes elnökségnek kellene határoznia - az MSZP országos választmányának elnöke szerint. Jánosi György azt nehezményezte, hogy a Népszabadságban napvilágot látott hírek szerint a miniszterelnök és az MSZP "erős emberei" a söjtöri kormányülés utáni tanácskozásukon 2005-re halasztották az eredetileg 2004 őszére tervezett tisztújítási kongresszust - írja a Magyar Nemzet.

A tanácskozáson állítólag arról is megállapodás született, hogy a 2004-és európai parlamenti választásokig nem teregetik a nyilvánosság elé a belső vitákat és kritikákat, hanem szorosabban működnek együtt.

Jánosi szerint az alkudozóknak kell magyarázatot adni arra, miért a párt feje felett állapodtak meg - írja a Magyar Hírlap. A Népszabadság korábbi értesülései szerint a tanácskozáson Medgyessy Péter és Kovács László mellett Hiller István, Juhász Ferenc, Kiss Péter, Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó vett részt.

A Magyar Hírlap szerint Kovács László szerdán cáfolta és találgatásoknak nevezte a Népszabadságban megjelenteket, ugyanakkor utalt arra, hogy a tisztújítást össze kellene kötni a párt következő miniszterelnök-, illetve köztársaságielnök-jelöltjének megválasztásával.

KAPCSOLÓDÓ CIKK