Megtalálták az ellopott vizsolyi bibliát

Sértetlenül találták meg a tavaly év elején ellopott, nemzeti kincsnek számító 1590-es kiadású, első magyar nyelvű, úgynevezett vizsolyi bibliát, amelyet a rendőrök visszaadtak a helyi lelkésznek. Az eddigi vizsgálatok szerint a bibliát azért lopták el, hogy nyomdai úton hamisítsák.
Fotó: MTI

Több mint másfél év után sértetlenül megkerült a vizsolyi biblia. Az egyik előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított szerdai vallomásában elmondta, hova rejtette az értékes kötetet, amelyet még szerdán találtak meg Komáromban - mondta sajtótájékoztatóján a Borsod megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója, Tergalecz Ferenc ezredes, aki hozzátette: az elhanyagolt állapotú házban már korábban is tartottak házkutatást, a rejtekhely pedig a padláson volt: egy tartály alá tette a tolvaj a fóliába csomagolt bibliát, amelyet megkeményedő szigetelőhabbal alaposan körbe is fújt. Az országos főkapitány által felajánlott hárommillió forintos díjat és a kulturális tárca által kitűzött egymillió forintot alighanem kifizetik annak, aki a nyomozás során segítette a tolvajok nyomára jutni a hatóságokat  - jelentette ki az ezredes.

A sajtótájékoztatóján Berta László dandártábornok, megyei főkapitány már vissza is adta a református egyház képviselőinek, Csomós József püspöknek és Sipos Vízaknai Gergely helyi lelkésznek az ellopott bibliát. 

A vizsolyi református templomból az elmúlt év februárjában lopták el a Károli-bibliát. A rendőrség ez év szeptember 6-án egy  közúti ellenőrzés során előállított egy férfit és élettársát, akik a rendőrök legnagyobb megrökönyödésére előadták, hogy részt vettek a biblia ellopásában. Kihallgatásukkor elmondták, hogy egy budapesti magánnyomozó megbízásából cselekedtek. A magánnyomozót már a biblia ellopása után őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték, de az ügyben eljáró Encsi Városi Bíróság a bizonyítékokat nem találta elegendőnek, és szabadlábra helyezte a férfit. Neki október elején kellett volna megjelennie Encsen, a bírósági tárgyaláson, de azóta nyoma veszett. Mivel valószínűsíthető, hogy elhagyta az országot, ellene nemzetközi körözést adtak ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK