Nukleáris balesetekre is kapnak pénzt az egyetemek

50 millió forintot kap a jövő évi költségvetésben az Oktatási Minisztérium nukleáris balesetek elhárítása címén. A pénzből főleg az egyetemeknek jut, amit katasztrófaelhárítással kapcsolatos eszközök pótlására, továbbképzésekre, katasztrófa esetén sebesültek fogadására fordíthatnak - írja a Magyar Hírlap.

Nukleáris balesetek elhárítása címén 50 millió forint szerepel az Oktatási Minisztérium 2004-és költségvetésében. Ezt a pénz főleg az egyetemek kapnák. A tárca közgazdasági főosztályvezetője szerint  az oktatásnak is vannak katasztrófa-, tűz- és polgári védelmi feladatai. Kotán Attila elmondta, tavaly 40 millió forintot kaptak erre a célra - írja a Magyar Hírlap.

A lap szerint az egyetemeken 11 radiológiai labor működik, amelyek betagozódnak az országos sugárzásvédelmi jelzőrendszerbe. Ez összesen 77 mérőeszközből áll, a mért adatokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központjában elemzik.

Az egyetemeken a katasztrófaelhárítással kapcsolatos eszközöket is tárolnak, erre a célra kialakított helyiségekben. Az 50 millió forint ezeknek az eszközöknek a pótlására, karbantartására szolgál, de szükség esetén támogatást nyújthatnak belőle az orvosi egyetemeknek, hogy katasztrófa esetén fogadni tudjanak sebesülteket. Emellett továbbképzéseket is tartanak a pénzből, illetve ebből finanszírozzák a tanulóbalesetekről készült jegyzőkönyvek feldolgozását  - írja a Magyar Hírlap.