Változnak a fogdaszabályok

Egyes pontokon szigorodnak, de némiképp kedvezőbbek is lesznek a november 1-vel életbe lépő új fogdaszabályok. A gyanúsítottaknak például ezentúl nem előre megadott vezetékestelefon-számon kell majd ügyvédjükkel beszélniük, hanem tetszőleges számot megadhatnak, ugyanakkor ruházatuk átvizsgálása ezentúl kötelező lesz a fogdába lépés előtt - írja a Népszabadság.

Némiképp szigorúbbak lesznek, de részben kedvezően változnak a gyanúsítottak számára a fogdaszabályok november 1-től. Ami ma még csak lehetőség, a jövőben kötelező lesz, vagyis a gyanúsított ruházatának átvizsgálása a fogdába helyezésekor. A gyanúsítottak számára kedvező változás, hogy mostantól nem csak előre megadott vezetékestelefon-számon léphetnek kapcsolatba védőjükkel, hanem tetszőleges számot megadhatnak. Az új szabályban nincs arról szó, hogy ez a beszélgetés nem ellenőrizhető - ezt azonban korábban már előírták - írja a Népszabadság.

A jogszabály szűkszavúan rendelkezik a fogdáról, eszerint az "a fogva tartottak elhelyezésére, biztonságos őrzésére szolgáló, huzamos emberi tartózkodásra alkalmas épület vagy épületrész. A zárkákban fogva tartottanként legalább tíz köbméter légteret és lehetőleg négy négyzetméter mozgásteret kell biztosítani." A fogdaorvos "köteles a fogva tartásért felelőshöz fordulni, ha az ellátás hiányosságai, a fogda és a fogva tartottak higiéniája, az elhelyezés, a berendezés, felszerelés, világítás, szellőzés elégtelensége, a fogva tartottak ruházatának és ágyneműinek tisztasága indokolja" - írja a lap.

A lap beszámol Rejtő E. Tibor, a K&H Bank brókerügy miatt őrizetbe vett volt vezérigazgatója, sokat vitatott átszállításának előzményeiről is. A hivatalos magyarázat szerint svábbogarak miatt átszállítását kérő Rejtő cellatársa már szeptember panaszkodott a bogarak miatt és akkor azonnali rovarirtást végeztek. Rejtőt azonban csak két héttel később vitték át egy büntetés-végrehajtási intézetbe, arról pedig szó sem esett, hogy a két maradó zárkatársat nem zavarják-e a svábbogarak. A lap szerint az ügyészség még nem kapott hivatalos tájékoztatást a rovartalanításról, így arról, hogy ezek után Rejtőt visszaszállítják-e fogdájába, senki nem tudott nyilatkozni - derül ki a Népszabadság írásából.