Újra meghonosítják a Fertőzugban évtizedekkel ezelőtt kihalt lápi pócot. Mintegy 100 lápi pócot (Umbra krameri) helyeztek ki csütörtök délután egy térségközi program keretében az ausztriai Monsontarcsa (Andau) településhez tartozó vizekbe.

A lápi póc a hansági lápvidéken egykor honos, csukával rokon halfajta legfeljebb 10 centiméteresre nő meg, és Ausztria leginkább veszélyeztetett halai közé tartozik. A tavaly indult térségközi program keretében a Fertő-Hanság Nemzeti Parknak az osztrák-magyar határ mindkét oldalán lévő igazgatóságai az illmici (Illmitz) biológiai állomással működtek együtt.

A Donau-Auen Nemzeti Parkban és Gramatneusiedelnél még meglévő két utolsó ausztriai állományból vettek el anyahalakat a hansági visszatelepítési terv megvalósításához. Mint Paul Rittsteuer, burgenlandi tartományi kormány hivatalának agrártanácsosa elmondta, azt tervezik, hogy az elkövetkező két évben további 200 halat telepítenek ki a hansági vizekbe. A projekt összköltségei mintegy 40 ezer eurót tesznek ki, ennek 85 százalékát az ausztriai tartomány és az Európai Unió állja.

A lápi póc a Fertő-tó vízgyűjtő területén egykor őshonos mintegy 35 halfajta egyike. "Remélem, hogy az új állomány a vállalkozás befejezése után úgy fejlődik, hogy a visszahonosítás tartósnak bizonyulhat" - mondta Rittsteuer. Az egykor akváriumokban is szívesen tartott, kutyahalként is ismert halfajta kis rovarokkal, azok lárváival, csigákkal és rákfajtákkal táplálkozik - alkalmas az élethely minőségének jelzésére is. Különösen kedveli az olyan kisvizeket, mint a tavacskák és pagonyszéli vizek, ezek azonban a folyószabályozások és lecsapolások következtében megritkultak.