Mégis felelősnek tartják Gőbl Gábort, az Országos Mentőszolgálat korábban leváltott főigazgatóját egy pénteken ismertetett vizsgálat alapján. E szerint több jogszabályt is megsértett a volt főmentős. Kökény Mihály egészségügyi miniszter viszont néhány hete bejelentette, hogy visszaveszi az elődje által kirúgott vezetőt és főigazgató-helyettessé nevezi ki. Kökény akkor azt állította, hogy a volt főmentős személy szerint nem hibáztatható a mentőszolgálatnál feltárt hiányosságok miatt.

A mentőszolgálatról készített, pénteken nyilvánosságra hozott felügyeleti vizsgálat megállapításai szerint több jogszabályt is megsértett Gőbl Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) volt főigazgatója és az OMSZ gazdasági vezetője. A pénteki jelentés lényegében megerősíti azokat a korábbi megállapításokat, amelyek alapján Csehák Judit korábbi egészségügyi miniszter leváltotta Gőblt.

 

A most nyilvánosságra hozott jelentés azért is érdekes, mert Kökény Mihály egészségügyi miniszter október 9-én bejelentette, hogy Gőbl Gábort tudományos-oktatási főigazgató-helyettessé nevezi ki. Kökény korábbi állítás szerint ugyanis időközben tisztázódott, hogy a leváltott főigazgató nem követett el visszaélést.

 

Rácz Jenő, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkára azzal indokolta az [origo] kérdésére Gőbl újbóli kinevezésének jogosságát, hogy azt senki sem vonta kétségbe: a volt főigazgató jó szakember. Csak azt állapították meg, hogy az OMSZ vezetésére alkalmatlan, de főigazgató-helyettes ettől még lehet - mondta Rácz.

 

Az OMSZ korábbi főigazgatóját agusztusban váltotta le Csehák Judit korábbi egészségügyi miniszter. Döntésének oka az volt, hogy a mentőszolgálat ellenőrzésekor olyan szabálytalanságok merültek fel, amelyek Csehák indoklása szerint "felvetették a felelősségre vonás szükségességét".

 

Az OMSZ-nél a minisztériumi vizsgálat előtt tavaly nyáron az Állami Számvevőszék, ősszel pedig a minisztérium megbízásából vizsgálódó Proware Kft. is szabálytalanságokat állapított meg. A minisztériumi egy korábbi közleménye szerint a vezetők tavaly február óta alig tettek valamit a feltárt szakmai és gazdasági problémák, hiányosságok felszámolásáért. A pénteken ismertetett felügyeleti vizsgálat ezeket a megállapításokat lényegében megerősítette.