Több tízezren nem kapták meg diákigazolványukat

Már csak pénteken érvényesek a tavaly kiállított diákigazolványok, több tízezer tanuló mégsem kapta meg új okmányát. Közel 100 ezer diák ugyanis késve adta le igazolványigényét. Mivel az okmányt 45 nap alatt kell előállítani, a szeptember 15. után beadott igénylések egy részét csak novemberben tudja teljesíteni a szaktárca. Addig pedig az iskolák minden diákkedvezményre jogósító ideiglenes igazolványt biztosítanak a diákoknak. A minisztérium szerint a későn, vagy hibásan leadott igények okozzák a problémákat.

Szombattól nem érvényesek a tavaly kiállított diákigazolványok, több tízezer diák azonban még nem kapta meg új igazolványát. Aki eddig nem kapta meg az új állandó okmányt, annak az oktatási intézmény állít ki ideiglenes igazolványt, amellyel ugyanazokat a kedvezményeket lehet igénybe venni, mint az állandóval.

Az Oktatási Minisztérium (OM) szerint a fennakadást a későn, vagy hibásan leadott kérvények okozzák. A tárca pénteki közleménye szerint 45 nap alatt kell a diákigazolványt előállítani. Rengeteg igénylés azonban nem érkezett meg a nyár végi határidőig, közel 100 ezer kérőlapot pedig szeptember 15. után adtak be. Az OM szerint ezek feldolgozása folyamatos, egy részüket azonban csak novemberben tudják teljesíteni. A közlemény szerint a szeptember 15. előtt benyújtott és befizetett, de még nem teljesített igénylések száma 18 ezer, melynek mintegy fele nem felelt meg az előírásoknak, vagy hibás volt.

A diákigazolványok hiánya több intézményben is gondot okoz. Bakonyi László, az ELTE oktatási főosztályvezetője elmondta: az egyetemen több ezer diákot érint, hogy nem kapta meg állandó igazolványát. Számukra az intézmény ingyenesen biztosítja az ideiglenes okmányt, de azt még nem tudják, ennek költségét ki fogja állni.

Tordy Ferenc, a műegyetem gépészmérnöki karának dékáni hivatalvezetője szerint csak a karon több mint 200 elsőéves hallgatót érint a probléma. A diákok ugyan időben feladták igénylésüket, de eddig nem kapták meg igazolványukat. Tordy felvetette a diákigazolványok érvényességének meghosszabbítását.

D. Szekeres Ágnes, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem sajtófőnöke elmondta: intézményükben az általános közgazdász képzésre felvett 880 hallgató közül 120 nem kapta meg diákigazolványát. Akik pénteken hivatali időben jelentkeztek az intézményben, ingyenesen megkapták az ideiglenes okmányt.