A Fidesz már nem szavaz Polt válaszáról

A kormánypárti képviselők - mint az utóbbi hetekben minden héten - a hétfői plenáris ülésen is leszavazták Polt Péter legfőbb ügyész interpellációra adott válaszát. Ezúttal Gusztos Péter (SZDSZ) interpellált a 12 agrárcég eladásával kapcsolatos vizsgálatokról. A Fidesz és az MDF ezúttal nem vett részt a szavazáson, mint mondták: nem kívánnak részt venni a "politikai boszorkányüldözésben".

Gusztos Péter szabad demokrata képviselő a hétfői plenáris ülésen "Mit tesz a törvénytelenség ellen az ügyészség a 12 agrárcég eladásánál?" címmel interpellálta Polt Péter legfőbb ügyészt. Gusztos szerint az előző kormány egy olyan határozattal magánosított tizenkét agrárgazdaságot, amely nem állt összhangban a privatizációs törvény rendelkezéseivel. "A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) ingyen kapta meg az ÁPV Rt.-től a tizenkét agrárcéget, hogy pályáztatás nélkül a kormányhoz vagy a miniszterelnökhöz közeli személyek tulajdonába játssza át azokat" - mondta a képviselő.

 

Szerinte az MFB leányvállalata előnyös hitelfeltételekkel, kedvezményes áron értékesítette az agrárcégeket, az "álbefektetetőknek": nyugdíjas katonatisztnek, szolnoki ügyvédnek, felcsúti autóvillamossági szerelőnek. Gusztos közölte azt is, hogy az állam 20 milliárd forintos vagyonvesztést szenvedett el az áron aluli értékesítés miatt.

 

Polt Péter közölte, hogy az ügyészség körültekintően kivizsgálta az ügyet Keller László szocialista politikus írásbeli választ igénylő kérdése nyomán. Megállapították: az ÁPV Rt.-t kormányhatározatban kérték fel a privatizációs törvény rendelkezése alapján, hogy a tizenkét agrárgazdaság állami tulajdonban lévő részvényeit "12 milliárd 690 millió forint értékben térítésmentesen adja az MFB Rt. tulajdonába, értékesítés céljából".

 

A legfőbb ügyész elmondta, hogy a privatizációs törvény egy pontja szerint az ÁPV Rt. kivételesen indokolt esetben pénzbeli térítés nélkül is átadhat állami vagyont, ha a vevő bizonyos feltételek vállal. Közölte, hogy ezt az Állami Számvevőszék is vizsgálta, és megállapította, hogy a privatizációs törvény által előírt feltételeket teljesítették. Polt Péter kiemelte, hogy a vagyonátadást előíró kormányhatározat törvényességét az ügyészség nem jogosult vizsgálni.

 

Szakértői véleményre hivatkozva a legfőbb ügyész elmondta azt is, hogy a tizenkét agrártársaság üzleti összértéke valamivel több mint hétmilliárd forint volt, amely kevesebb, mint a térítésmentes átadás során meghatározott érték. Polt szerint vagyonvesztés az ügyben nem állapítható meg, a vizsgálat nyomán ügyészi intézkedésre nem volt indok.

 

A választ a kormánypárti képviselők most sem fogadták el. Ez a hatodik alkalom az őszi ülésszak alatt, amikor nem fogadták el Polt válaszát. Az ügy érdekessége, hogy most először a Fidesz és az MDF sem szavazott igennel. A választ 1 igen (a fideszes Bartha László szavazta meg egyedül a választ), 3 szocialista képviselő tartózkodásása és 192 MSZP-s és SZDSZ-es nem szavazat mellett nem fogadták el. "Úgy tűnik, már a Fidesz bizalmát is elvesztette a legfőbb ügyész. Már nem az a kérdés, hogy lemond-e a legfőbb ügyész, hanem hogy mikor" - reagált a történtekre az MSZP szóvivője, Nyakó István.

 

Répássy Róbert fideszes képviselő az [origo] kérdésére megerősítette, hogy pártja tudatosan nem vett részt a szavazáson, ezt azonban másképp indokolta, mint az MSZP. "Nem kívánunk részt venni ebben a politikai boszorkányüldözésben" - mondta, hozzátéve, hogy már többször kifejtették aggodalmukat Polt kormánypártok általi lejáratásával kapcsolatban. "A kormánypárti képviselők annyiszor szavazzák le a legfőbb ügyészt, ahányszor interpelláció van, mi ebben nem kívánunk asszisztálni" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK