Tízezer analfabéta Magyarországon

A Magyarországon élő tízezer felnőtt analfabétának nincs esélye megtanulni írni-olvasni, ugyanis a felnőttek alapvető oktatását korábban felvállaló "Dolgozók Iskolája" hálózat ma már nem működik. A lakosság 20-25 százaléka pedig funkcionálisan analfabéta, az olvasott szöveget csak részben érti meg.

A "Dolgozók Iskolája" hálózatot az elmúlt években fokozatosan felszámolták, ezért ma szinte lehetetlen felnőtt fejjel megtanulni írni-olvasni - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Csoma Gyula, az Országos Közoktatási Intézet munkatársa. A magyarországi analfabéták számáról nincsenek pontos adatok, egyes becslések szerint tízezren lehetnek - mondta a Magyar Olvasástársaság tiszteletbeli elnöke.

Igen sokan vannak viszont, akik tudnak ugyan írni-olvasni, a szöveg megértése azonban nehezükre esik. Becslések szerint 800-900 ezer funkcionális analfabéta él Magyarországon, de néhány szakember szerint számuk akár a kétmilliót is elérheti. A funkcionális analfabétákat tovább képezni sem lehet, hiszen a további oktatás során alapfeltétel a szövegértés.