Az alkoholfogyasztás gyakoriságától kezdve az utóbbi időben adott hálapénz összegéig kell kérdésekre felelnie annak a hétezer embernek, akit véletlenszerűen választottak ki, hogy feltérképezzék az ország lakosságának állapotát. A résztvevőknek név nélkül kell felelniük, és bármelyik pontot kihagyhatják. A kérdések nem foglalkoznak a drogfogyasztással, erről egy külön felmérés készül.

Néhány napja járják a lakásokat azok a kérdezőbiztosok, akik az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) munkatársaiként hétezer véletlenszerűen kiválasztott embert faggatnak egészségi állapotukról. A részvevők neme, kora, anyagi helyzete alapján megjelenítik egész Magyarországot, vagyis ha minden erre felkért részt vesz a felmérésben, teljes képet kapnak a hazai egészségi helyzetről. 

A felmérés több részből áll, először is egy étkezési naplót kell készítenie a résztvevőknek: pontosan fel kell írniuk, hogy adott napokon mit  és mennyit ettek. Ezt követően keresi fel őket a kérdezőbiztos, hogy a hosszú kérdőívet közösen töltsék ki. Az ebben szereplő pontok szinte minden olyan területre kiterjednek, melyek hatással vannak az egészségre, vagy következtetni lehet belőlük az egészségi állapotra. De szerepel kérdés az egészségügyi intézményekben tapasztalt esetleges diszkriminációról is.

Néhány további példa a felmérés kérdései közül:
Az elmúlt egy évben hányszor szorult orvosi ellátásra?, Vett-e részt rákszűrésen?, Mennyi hálapénzt adott az utóbbi időben?, A munkahelyén milyen egészségkárosító hatásoknak van kitéve?, Elég jól lát-e ahhoz, hogy az utca túloldalán észrevegye ismerősét?

Az alkoholfogyasztásról részletesen kikérdezik azokat, akik beismerik, hogy gyakran fogyasztanak alkoholt. Nincs kérdés ugyanakkor a drogfogyasztással kapcsolatban. Erről a témáról hamarosan egy külön felmérés készül - mondta az [origo]-nak az OEK sajtósa.

A felmérés kitér a lelki állapotra is: a résztvevőknek arra kell felelniük, hogy családjukban, munkahelyükön elfogadják, szeretik-e őket. Az egészségügyi teszt a családtervezéssel is foglalkozik: hány gyereket tervez, van-e olyan betegségük, ami miatt nem lehet gyerekük, volt-e már (és hány) abortusza - többek között ezekre kell felelni.

A véletlenszerűen kiválasztott résztvevőket már korábban értesítették levélben, a kérdezőbiztos pedig előre egyeztetett időpontban keresi fel őket október 30. és december 18. között. A megkérdezettek nevét és címét nem tartalmazza a kérdőív. A kutatást etikai szempontból az Egészségügyi Tudományos Tanács, adatvédelmi szempontból pedig az adatvédelmi ombudsman engedélyezte és ellenőrzi. A felmérésben való részvétel önkéntes. Ha valaki vállalja a részvételt, akkor is bármikor jelezheti, ha egy adott kérdésre nem kíván válaszolni, ebben az esetben csak azokat a kérdéseket fogják kiértékelni, amelyekre válaszolt.

Országos Lakossági Egészségfelmérés utoljára 2000-ben készült, akkor a kiválasztottak 80 százaléka, 5503 fő válaszolt a kérdőívre. A három évvel ezelőtti vizsgálat többek között megállapította, hogy a középkorúak 40 százalékát érintik a keringési betegségek. Minden 20. nő és minden 5. férfi vallotta magát nagyivónak, a nők 23 százaléka dohányzott napi rendszerességgel, a férfiaknál ez a szám 38 százalék volt.