Lamperth: Mádl dobja vissza a rossz EP-törvényt!

Lamperth Mónika belügyminiszter levelet írt Szili Katalin házelnöknek, hogy kérje fel Mádl Ferenc köztársasági elnököt: küldje vissza az Országgyűlésnek a hétfőn elfogadott törvényt az európai parlamenti képviselők választásáról.

"A tegnapi szavazással egy alkalmazhatatlan törvény jött létre, hiszen a kétharmados részét a törvénynek az ellenzék nem szavazta meg, a feles törvényrészt a kormánykoalíció megszavazta, de ez így nem alkalmazható" - mondta a belügyminiszter kedden az MTI érdeklődésére.

"Ezért ma írtam egy levelet az Országgyűlés elnökének, és azt kértem tőle, hogy amikor átküldi a köztársasági elnöknek a törvényt, akkor ezt azzal tegye, hogy kérje fel a köztársasági elnököt: küldje vissza az Országgyűlésnek, hiszen az alkalmazhatatlan" - fogalmazott a belügyminiszter.

Hangsúlyozta: az Országgyűlés késésben van a törvény megalkotásával. Mint mondta, azon van, hogy a kormány mielőbb terjessze be az európai parlamenti képviselők választását szabályozó törvényjavaslatot. "Őszintén remélem, a négy parlamenti pártnak minél előbb sikerül megegyezésre jutnia, mert a törvényre szükség van az európai uniós választás miatt" - közölte a politikus.

Lamperth Mónika azért is fontosnak tartja a törvény mielőbbi meghozatalát, hogy a szakemberek, az Országos Választási Iroda és az Országos Választási Bizottság idejében fel tudjanak készülni a választás szakszerű lebonyolítására. Az Európai Parlament új tagjait - köztük 24 magyar képviselőt - 2004 júniusában választják meg.