Áder János 850 ezret fizethet Magyar Bálintnak

Jogerősen is pert vesztett Áder János, a Fidesz frakcióvezetője Magyar Bálint oktatási miniszter ellen. Az ellenzéki politikusnak 850 ezer forintot kell fizetnie, mert Magyart bűncselekményekkel - többek között ingatlancsalással - hozta alaptalanul összefüggésbe.

Fellebbezés hiányában jogerőre emelkedett a Fővárosi Bíróság ítélete Magyar Bálint által Áder János, a Fidesz frakcióvezetője ellen indított személyiségi jogi perben.
 
Az ítélet szerint Áder János azzal, hogy 2003. június 13-án, a Magyar Rádió Krónika című műsorában és a következő napon a parlamentben azt állította, hogy "el akarják terelni a figyelmet Magyar Bálint ingatlanpanamáiról", megsértette Magyar személyiségi jogait. Ezért 850 ezer forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnie az ellenzéki politikusnak.

A Fidesz többek között azért támadta nyár elején az oktatási minisztert, mert szerintük azt megelőzően vett fel 30 milliós kedvezményes lakáshitelt Magyar, hogy a kormány a felvehető összeget 15 millióra csökkentette.
 
A bíróság szóbeli indoklásában kifejtette, hogy Áder János, a Fidesz frakcióvezetője alaptalanul, súlyos bűncselekményre utaló tényeket állított Magyar Bálintról, amelyekről tudta - vagy jogászként és a parlament volt elnökeként tudnia kellett volna -, hogy nem felelnek meg a valóságnak - ismertette a bírósági döntést az SZDSZ sajtóirodája.

KAPCSOLÓDÓ CIKK