Átalakul a leszázalékolási rendszer

Ha a kormány is rábólint a szakmai koncepcióra, az orvos szakértők a jövőben a "mennyire beteg" helyett, a "még mire alkalmas" elv szerint vizsgálhatják a rokkantnyugdíjazásukat kérő betegeket. Végleges ellátást, azaz rokkantnyugdíjat csak a súlyosan, visszafordíthatatlanul károsodottak kaphatnának - írja a Népszabadság.

A kormány a leszázalékolási rendszer átalakításával az indokolatlan leszázalékolásoknak szeretne gátat szabni. Az intézkedéstől a szakértők egy év alatt 600 millió forint megtakarítást remélnek. Szakértők szerint ugyanis a leszázalékolások harmada indokolatlan. Évente 120 ezren állnak az orvos szakértői bizottságok elé, kérve a leszázalékolást. A nagyszámú elutasítási határozatok ellenére mintegy 780 ezren élnek a meglehetősen alacsony összegű rokkantsági ellátásokból, közülük 450 ezren még munkaképes korúak.

A kormány a tervezett változásokkal a jelenlegi, kizárólag pénzbeli juttatásra szorítkozó rendszert cserélné inkább természetbeni ellátásokat - orvosi, foglalkoztatási rehabilitációt - nyújtó szolgáltatáscsomagra. A minősítési eljárásban kulcsszerephez jutnak a háziorvosok. Ők kezdeményezik majd a betegek szakorvoshoz küldését, ezért külön díjazást, egy-egy beutaló kitöltéséért 2000 forintot kapnának.

KAPCSOLÓDÓ CIKK