Nincs döntés a paksi jelentéstervezetről

Nem jutottak egyezségre a paksi üzemzavart vizsgáló bizottság kormánypárti és ellenzéki képviselői a Koltai Tamás (Fidesz) elnök által készített jelentéstervezet ügyében a parlamenti testület pénteki ülésén.

Orosz Sándor (MSZP) alelnök ügyrendi javaslatát, miszerint még a nap folyamán szavazzanak a jelentésről, azzal a kitétellel, hogy a jövő héten folytatják róla a vitát, négy igen szavazat és négy tartózkodás mellett nem támogatta a bizottság. Ehhez hasonlóan Koltai Tamás ügyrendi javaslatát sem támogatta a testület; ez arról szólt: a rövid időre való tekintettel pénteken már ne szavazzanak a jelentésről, hanem azt a jövő héten a kormánypárti képviselők módosító javaslatainak megtárgyalása után fogadják el.

Koltai Tamás szerint a kormánypártiak vita nélkül akartak dönteni a jelentésről, amit a bizottság eredeti programja szerint csak a jövő hétre terveztek. Orosz Sándor viszont úgy vélte, az ellenzéki képviselők gátolták meg a jelentésről való szavazást.

Józsa István (MSZP) hangsúlyozta, Orosz Sándor ügyrendi javaslata arról szólt, hogy tartalmi vita után szavazzanak még pénteken a jelentésről és nem vita nélkül. Hozzátette: a jelentéstervezet jelenlegi formájában nem elfogadható a kormánypárti képviselők számára. A vita azzal függ össze, hogy a grémiumnak mikor jár le a mandátuma.

Koltai Tamás idézte Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének levelét, miszerint a vizsgálóbizottság mandátuma november 7-én lejárt, ezért a házszabály szerint már nincs mód arra, hogy a jövő héten ülést hívjanak össze. A házelnök szerint mivel az Országgyűlés szeptember 8-án hozta meg a vizsgálóbizottság megalakulásáról szóló határozatot, a testületnek be kell fejeznie tevékenységét pénteken.

Koltai Tamás viszont arra hivatkozott, hogy a bizottság alakuló ülése szeptember 15-én volt, ezért az attól számított 60. nap - azaz a mandátum lejárta - november 16-án lesz. Elmondta: hétfőre összehívta a vizsgálóbizottság ülését, amelyre meghívta Csillag István gazdasági és közlekedési minisztert, aki elfogadta a meghívást. Közölte azt is, hogy hétfőre várja a kormánypárti képviselők módosító javaslatait a bizottság kéthónapos tevékenységét összefoglaló jelentéshez.

A kormánypártiak jelezték, hogy részt vesznek a hétfői tanácskozáson.