A Keller László vezette közpénzügyi államtitkárság pótmagánvádat nyújtott be az Országimázs Központ ügyével kapcsolatban. Keller szerint ugyanis az Orbán-kormány idején megjelent Millenniumi Országjáró kapcsán felmerül a csalás, illetve a hanyag kezelés gyanúja. Korábban a rendőrség vádemelési javaslattal küldte át az aktákat az ügyészségre. Az ügyészség azonban nem emelt vádat, mert nem tartották bizonyíthatónak, hogy bűncselekmény történt volna.

Pótmagánvádat nyújtott be a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) az országimázs-ügyben az Orbán-kormány idején megjelent Millenniumi Országjáró és más kiadványok kapcsán csalás, illetve hanyag kezelés miatt pénteken - közölte a közpénzügyi államtitkárság

"A pótmagánvádra azért volt szükség, mivel a Polt Péter által vezetett ügyészség a vádemelést megtagadta, és az ügyben folyt nyomozást megszüntette, annak ellenére, hogy a rendőrség a nyomozást vádemelési javaslattal zárta le" - olvasható az államtitkárság tájékoztatásában.

A MeH mint pótmagánvádló által a Fővárosi Főügyészségen keresztül a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz benyújtott vádindítvány 3 magánszemélyt gyanúsít különösen jelentős értékre elkövetett csalással, illetve hanyag kezeléssel. A vádindítvány szerint a Millenniumi Országjáró és más kiadványok megjelentetése kapcsán a Miniszterelnöki Hivatalt 822 622 072 Ft kár érte. A kiadványok elkészítésébe bevont cégek ugyanis valótlan tartalmú számlák alapján fiktív költségeket fizettettek meg az Országimázs Központtal.

A Fővárosi Főügyészség szeptember elején szüntette meg a Happy End Kft. ügyvezetője, a Mert 2000 Rt. vezérigazgatója és az Országimázs Központ osztályvezetője ellen indult eljárást azzal, hogy a nyomozás adatai alapján bűncselekmény nem volt megállapítható, károkozás nem történt.

A rendőrségi gyanú szerint a MeH és a Happy End Kft. között közbeszerzési eljárás alapján különböző kiadványok gyártására megkötött eseti szerződések kapcsán a vállalkozó cégek képviselői valótlan számlák benyújtásával megtévesztették a kancelláriát.

A MeH és a Happy End Kft. között 1999. március 4-én létrejött vállalkozási keretszerződés alapján bűncselekmény gyanúja merült fel a Millenniumi Országjáró című kiadvány megjelentetésével, a millenniumi év megnyitásáról szóló Magyarország Mindannyiunké, illetve a Költségvetési Füzet kiadványokkal, továbbá a Hannoverben megrendezett világkiállításra készült szórólap és kiadvány előállításával összefüggésben.

Ugyanakkor a főügyészség álláspontja szerint a nyomozás során feltárt adatok alapján az állapítható meg, hogy a Mert 2000 Rt., illetve annak vezetője, Tüske Szabolcs a kiadványokkal kapcsolatban kimutatható és számon kérhető munkát végzett, melynek produktuma megfelelt az alvállalkozói szerződés rendelkezéseinek. Ezt szakértői vélemény, tanúvallomások és okiratok igazolták.

A főügyészség szerint a nyomozás során nem került elő olyan bizonyíték, amely azt támasztotta volna alá, hogy a kiadványokért kifizetett díjak eltértek a piaci áraktól. Például az Országjáró egy lappéldányáért 41-42 forintot fizettek, mely fele-harmada volt a piacon lévő napilapok árának. Erre figyelemmel a csalás, a tévedésbe ejtés, a tévedésben tartás, valamint a károkozás nem volt megállapítható, és károkozás hiányában a hanyag kezeléshez szükséges vagyoni hátrány sem volt kimutatható az ügyészség szerint.