Rohamosan csökken az MSZP támogatottsága

A Tárki most közzétett, legfrissebb felmérése szerint októberben jelentősen növelte előnyét a Fidesz. A biztos szavazók körében a nagyobbik ellenzéki párt támogatottsága 48 százalék. Az MSZP-re ugyanakkor a szavazók 37 százaléka voksolna. A két nagy párt mellett egyedül az SZDSZ kerülne be a parlamentbe 6 százalékkal.

Már tizenegy százalékkal népszerűbb a Fidesz, mint az MSZP a biztos pártválasztók körében - a Tárki most közzétett közvélemény-kutatása szerint. A biztos szavazók 48 százaléka ugyanis a múlt hónapban a Fideszre, 37 százalék pedig az MSZP-ra voksolt volna. Szeptemberben még csak két százalékkal volt szimpatikusabb a Fidesz a biztos választók körében, mint a szocialisták, akkor 43-41 arányban vezetett a nagyobbik ellenzéki párt. A kisebb pártok közül egyedül az SZDSZ-nek volna esélye bekerülni a parlamentbe, jelenleg hatszázalékos a párt támogatottsága.

Az összes megkérdezett körében a Fidesz 29, az MSZP 25, az SZDSZ 4 százalékot kapna, az MDF (2 százalék) és a parlamenten kívüli pártok ebben a kategóriában sem érték el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot.

A választások óta most először Budapesten is népszerűbb a Fidesz, mint az MSZP, igaz, mindössze egyetlen százalékkal: a biztos választók 27 százaléka voksolna az ellenzéki pártra, 26 százalék a szocialistákra. A Fidesz támogatottsága nem csak a fővárosban, de vidéken is mindenütt magasabb. A kisebb településeken 2, a vidéki városokban 5, a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban pedig 12 százalékponttal magasabb az MSZP-énél.

Az MSZP kizárólag a 60 év felettiek között őrizte meg vezető pozícióját, de a nyugdíjasok között is jelentősen vesztett népszerűségéből: szeptemberben még 14, októberben már csak 5 százalék volt a nagyobbik kormánypárt előnye. A 45 és 60 év közöttiek szavazataiért kiélezett a küzdelem, ennek a korosztálynak már a Fidesz a szimpatikusabb, de csak egy százalékkal. Az ellenzéki párt megőrizte előnyét a 45 évnél fiatalabbak között. A 18-24 éveseknél 12 pont, a 25-34 éveseknél 5 pont, a 35-44 éveseknél pedig 8 pont az MSZP lemaradása a Fideszhez képest.

A felmérés október 1-20. között készült, 2027 háztartásra kiterjedő, háztartás-monitor vizsgálat keretében, amelynek során 3870 választót kérdeztek meg. Ebből került egy 968 fős alminta véletlen kiválasztásra. Az adatfelvétel az ország 118 településén zajlott. A megkérdezettek válaszaiból becsülhetők a felnőtt lakosság lehetséges válaszai. E becslés pontosságáról 95 százalékos megbízhatósággal állítható, hogy az almintára vonatkozó adatok legfeljebb 3,2 százalékponttal térhetnek el a teljes felnőtt lakosság megkérdezésével kapható értéktől.

KAPCSOLÓDÓ CIKK