Fél tizenegyre sikerült eloltani a reggel kilenc óra körül kialakult tüzet a Nyugati tér aluljárójában. Többen füstmérgezést szenvedtek, köztük egy rendőr, aki több embert is felhozott az aluljáróból. Senki sincs életveszélyes állapotban. Valószínűleg egy bőrdíszműves üzletében keletkezett a tűz. A tűzoltók jelolvasó kutya segítségével vizsgálják az eset körülményeit. A tűz az aluljáróban nem okozott pánikot, sőt az egyik jegypénztáros azt mondta: az emberek nyugodtan álltak tovább a füstben, hogy jegyet vegyenek.

Fotó: Fábián Évi

Péntek reggel kilenc óra körül tűz ütött ki a Nyugati téri aluljáróban, hatalmas füst képződött, a forgalmat elterelték. A tűzoltóság szóvivője az [origo]-nak elmondta: a legmagasabb - ötös - fokozatú riasztást kapták, és közel száz tűzoltó érkezett a helyszínre. Munkatársunk jelentése szerint a tűzoltók turbinákat használtak a füst kiszivattyúzásához.

A tűzoltóság szóvivője fél tizenegykor az [origo]-val közölte: sikerült megfékezni a tüzet, amely az aluljáró több üzlethelyiségét is érintette. Helyszíni tudósítónk jelentése szerint hat-hét üzlet égett le a tűzben. A tűzoltósági szóvivő elmondása szerint a lángok az aluljárót a közeli bevásárlóközponttal összekötő folyosón csaptak fel.

Helyszínen tartózkodó munkatársunk jelentése szerint a tűzoltók azt feltételezik: egy bőrdíszműves üzletében keletkezhetett a tűz. Tűzoltók munkatársunknak azt mondták, hogy a tűz feltételezett keletkezési helyén minden szétolvadt, az üzlethelyiségek ajtajai is kiégtek. Molnár Péter tűzoltósági szóvivő nem sokkal egy óra előtt közölte: az aluljárót megnyitották, a tűz keletkezésének helyszínét, az aluljárót a közeli bevásárlóközponttal összekötő folyosót azonban le kellett zárni. Molnár elmondta azt is, hogy a tűz során megsérült az aluljáró födémszerkezete.

A tűzeset körülményeit a tűzoltóság vizsgálja. Elsőként egy jelolvasó kutyát hoztak, és vele végigjárják a helyszíneket. A kutya speciálisan arra van kiképezve, hogy felismerje az éghető anyagokat, például benzint, olajat. Ezzel megkönnyíthetik a helyszínelők munkáját, amelyek már elsősorban azokat a helyeket vizsgálják majd meg, ahol a kutya jelzett valamit.

Tíz óra után nem sokkal az egyik helyszínen tartózkodó rendőr elmondta, hogy már csak tűzoltók vannak lenn az aluljáróban, és nem igazak azok a hírek, amelyek szerint bárki is lenn rekedt volna. A mentőszolgálat szóvivője is megerősítette ezt az információt.

Az [origo] helyszínen tartózkodó munkatársa a mentőktől úgy értesült, hogy többen füstmérgezést szenvedtek. Összesen 11 embert vizsgáltak meg a helyszínen, közülük ötöt szállítottak kórházba enyhébb füstmérgezéssel. Győrfi Pál, a mentők szóvivője közölte: senki sem volt életveszélyes állapotban.

Füstmérgezést szenvedett egy rendőr is, aki egyike volt a kórházba szállított személyeknek. Kozák László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy a rendőr többször is visszament a füstös aluljáróba, és több embert is felhozott. A jelenleg kórházban tartózkodó rendőr vélhetően nem a riasztás után érkezett a helyszínre, hanem már a tűz keletkezésekor is a Nyugatinál tartózkodott.

A Fővinform közlése szerint a Nyugati teret átadták át a közúti forgalomnak. A 3-as metró, valamint a 4-es és a 6-os villamos ismét zavartalanul közlekedik és megáll a Nyugati téren is. A Fővinform ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugati teret elkerülő útvonalakon egyelőre még a megszokottnál nagyobb zsúfoltságra, lassú haladásra kell számítani.