Gusztos: Hegedűs egy nemzetrontó, antiszemita jöttment

A gyűlöletbeszéddel kapcsolatos jogszabály-módosítási javaslatot bírálták szabad demokrata politikusok a Szabad tanácskozás című fórumon, elismerve az ezzel kapcsolatos koalíciós nézeteltérés meglétét. Szerintük ugyanis a kódolt gyűlöletbeszéd ellen így sem lehetne fellépni, viszont az új szabályozással "mindenkit, aki a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni, valamint a szólásszabadság melletti harc híve, azt a vádlottak padjára lehetne ültetni".

Az SZDSZ határozottan vitatkozik a kormány által elképzelt - és szerintük rossz irányba mutató - javaslattal - mondta Fodor Gábor parlamenti képviselő, a párt egyik ügyvivője, aki elismerte, hogy az érdemi kérdést tekintve, miszerint a gyűlöletbeszédet el kell ítélni, nincs vita köztük. Azonban ezt véleményük szerint nem a büntetőjog eszközével és a szólásszabadság rovására kell és lehet megtenni. Fodor Gábor kifogásolta, hogy a kabinet annak ellenére nyújtotta be a büntető törvénykönyv módosítására irányuló javaslatot, hogy az SZDSZ még annak kidolgozásakor jelezte: nem értenek egyet a tervezett szabályozással.

A poltikus  szerint, ha a parlament előtt fekvő javaslatot az Országgyűlés megszavazná, akkor azzal "mindenkit, aki a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni, valamint a szólásszabadság melletti harc elkötelezett híve", a vádlottak padjára lehetne ültetni. "Tudnunk kell elviselni a számunkra vitatható, visszataszító nézeteket is" - fogalmazott, hozzátéve: elvek ellen elvekkel kell harcolni, nézetekkel szemben nézeteket kell állítani. A kormánypárti politikus a gyűlöletbeszéd elleni fellépés legfontosabb elemének az uszító és gyűlöletet keltő nézetek elszigetelést nevezte. "El kell szívni a politikai levegőt azok körül, akik a rasszizmussal, a gyűlöletbeszéddel élnek" - mondta Fodor Gábor, azt hangsúlyozva, hogy a pártoknak világossá tenniük: nem tolerálják ezeket a jelenségeket.

Gusztos Péter, parlamenti képviselő, SZDSZ-es ügyvivő felszólalásában "nemzetrontó antiszemita jöttmentnek" nevezte a közösség elleni izgatás vádja alól a napokban felmentett Hegedűs Loránt református lelkészt. Megfogalmazása szerint politikai és jogi vereség lenne, ha az említett törvényjavaslat - elfogadása esetén - például elbukna az Alkotmánybíróság előtt. A szabad demokrata honatya "a kormányzásból kiszorított politikusok kódolt beszédét" bírálta, megjegyezve: a kódolt politikai beszédet nem lehet büntetni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén a politikai kampányok alatt perek sorozata indulhatna, és például a vallási felekezetek egyes vezetőit is be lehetne perelni.

Eörsi Mátyás, szintén a párt ügyvivője ellenzéki politikusok megnyilvánulásaira utalva arra mutatott rá, hogy az ellenzék szemében az őket érő bírálat is gyűlöletbeszédnek tűnik.

Az MSZP frakcióvezetője - más helyszínen - bejelentette: pártja jövő héten tárgyalást kezdeményez a Szabad Demokraták Szövetségével a gyűlöletbeszédről szóló törvényről. A Hegedűs Lóránt felmentő ítélete kapcsán a politikus úgy vélte: "egyetlen bíróságnak se lehessen azt gondolni a jövőben, hogy Magyarországon nem tiltja törvény a kirekesztésre való felszólítást. Ezért végső esetben arra kérjük az SZDSZ-t, hogy ajánljon olyan törvénymódosítási lehetőséget, amely ezen a képtelen helyzeten úrrá lehet."

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK