A Magyar Televízió (MTV) kuratóriumi elnöksége keddi ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy kezdeményezi Ragáts Imre tévéelnök visszahívását. Ragáts távozásáról a társadalmi szervezetek képviselőivel kiegészülő nagykuratórium dönt majd várhatóan november 20-án. A tévéelnök visszahívását az MTV reklámidejének szabálytalan értékesítése miatt kezdeményezték a kurátorok. Ragáts szerint ugyanakkor nem a vitatott szerződések állnak a háttérben, hanem az, hogy sokan akarnak az MTV közelébe férkőzni, és ezt csak elmozdítása árán lehet elérni..

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége keddi ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy kezdeményezi Ragáts Imre, a Magyar Televízió (MTV) elnökének visszahívását, közölte Czeglédi László, a testület elnöke. A testületnek nyolc, pártok által delegált tagja van, 2-2 tagot az MSZP és az SZDSZ, 4-et pedig az MDF jelölt. A tévéelnök sorsáról a társadalmi szervezetek képviselőivel kiegészülő nagykuratórium dönt majd. A nagykuratórium tagjai minősített többséggel döntenek majd, azaz Ragátsot akkor menesztik, ha a kurátorok legalább kétharmada így szavaz.

Az elnökség a keddi ülés után arra tett javaslatot, hogy november 20-án üljön össze a nagykuratórium Ragáts leváltása ügyében. A testület közölte azt is, hogy a társadalmi szervezetek delegáltjaiból álló nagykuratóriumi tagok rendelkezésére bocsátják az MTV reklámértékesítési ügyében készült vizsgálati jelentést.

Amennyiben a nagykuratórium is jóváhagyja Ragáts leváltását, akkor az új tévéelnök megválasztásáig Pinke György, az MTV gazdasági alelnöke vezetheti majd a köztévét. A kuratóriumi elnökség keddi ülésének idején a helyszínen tartózkodott Pinke is. Távozásakor azzal indokolta jelenlétét, hogy titkárnői tévedés miatt kapott meghívást az ülésre. Az ülésen megjelent Ragáts Imre tévéelnök is. A tanácskozást követően azonban nem válaszolt az újságírók kérdéseire.

Ragáts visszahívását a köztévé reklámidejének szabálytalan értékesítése miatt kezdeményezték. A májusban megválasztott tévéelnök még áprilisban, ügyvezető alelnökként a tévékuratórium tudta nélkül szerződést kötött a köztévé reklámidejének értékesítésére. A kuratóriumi elnökség október 30-án rendelt el azonnali vizsgálatot az ügyben. A vizsgálatot az MTV felügyelőbizottsága folytatta le, amely megállapította, hogy a szerződéseket szabálytalanul kötötték meg.

Délután az MTV sajtóreferense az [origo] megkeresésére azt közölte: Ragáts Imre szerint már rég nem a reklámértékesítési szerződésekről van szó, ugyanis a vitatott megállapodásokat ő anélkül bontotta fel, hogy bármilyen kár érte volna az intézményt. A referens hozzátette: Ragáts szerint sokan szeretnének az MTV közelébe kerülni, és ezt csak akkor tehetik meg, ha őt elmozdítják a helyéről. A tévéelnök úgy véli, hogy visszahívása esetén bizonytalan időszak várhat az MTV-re. Ragáts szerint egy újabb elhúzódó elnökválasztási procedúra akár az MTV teljes összeomlásához is vezethet.

Ragáts visszahívását bonyolítja, hogy a májusban megválasztott elnökkel a mai napig nem kötött megbízási szerződést a kuratórium. Czeglédi László ezt múlt héten azzal indokolta, hogy nem tudtak megegyezni a tévéelnökkel a szerződés részleteiről, többek között a fizetéséről. Ahogy Czeglédi fogalmazott: van egy "szakadék" Ragáts igénye és a kuratóriumi elnökség ajánlata között.

Ragátsot hosszú vita után májusban választották az MTV elnökévé. Mendreczky Károly tavaly júliusi távozása óta négyszer próbált elnököt választani az MTV kuratóriuma, a kurátoroknak azonban közel egy évig nem sikerült megállapodniuk az elnök személyéről. Tavaly szeptember 30-án Baló Györgyöt javasolta az elnökség, de a nagykuratóriumban már nem kapta meg a szükséges számú voksot, decemberben pedig a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökség már arról sem tudott megegyezni, hogy melyik pályázót javasolják elnökjelöltnek.

Idén januárban újabb pályázatot írt ki az MTV kuratóriuma, melyre kilencen jelentkeztek, azonban a kuratórium mandátuma körüli viták miatt végül megsemmisítették a pályázatot, és új kiírást tettek közzé. Mendreczky lemondása óta Ragáts Imre ügyvezető alelnökként irányította a köztévét.