Nem büntetnék az inkubátort választó anyákat

Lenkovics Barnabás általános és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos közösen kezdeményezi az igazságügyi miniszternél, hogy töröljék el az inkubátort választó anyák büntethetőségét. Jelenleg ugyanis a törvény szerint bűncselekményt követnek el azok az anyák, akik ilyen módon lemondanak a gyerekükről. A miniszter szerint a kérdésen mindenképp el kell gondolkodni, és elképzelhető a törvény megváltoztatása.

Fotó: Fábián Évi

A büntető törvénykönyv (Btk) családi állapot megváltoztatásáról szóló része szerint bűncselekménynek számít, ha egy anya magára hagyja gyermekét. Ez abban az esetben is fennáll jogi értelemben, ha az anya egy kórház előtti inkubátorba helyezi csecsemőjét.

 

2000-ben az adatvédelmi biztos, Majtényi László már foglalkozott ezzel a kérdéssel. Akkor még az a probléma is fennállt, hogy a kitett gyerek anyakönyvezésekor értesíteni kellett a rendőrséget, hogy tegyenek kísérletet a szülők felkutatására. Tavaly azonban ez a szabály kikerült az anyakönyvi törvényből.

 

Lenkovics Barnabás általános és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos most ismét elővette az ügyet, és kezdeményezik az igazságügyi miniszternél, hogy változtassák meg a Btk.-t is. "A gyerek élethez való joga elsőbbséget élvez az anya felelősségével szemben" - mondta az [origo]-nak Péterfalvi Attila, aki szerint csökkenhet a csecsemőgyilkosságok száma, ha nem keresik az anyát.

 

"Erősen el kell gondolkodni ezen a kérdésen" - mondta Bárándy Péter igazságügyi miniszter. Elismerte, hogy a jelenlegi szabályozásba belefér a csecsemőt inkubátorban hagyó anya büntetése, ugyanakkor szerinte a jelenlegi jogszabály is többféleképpen is értelmezhető. A miniszter szerint lehet onnan is közelíteni a törvényt, hogy az inkubátorba helyezéses módszernek nemhogy nincs társadalomra való veszélyessége, hanem kifejezetten hasznos megoldás a társadalomra nézve. Emiatt szerinte nem valósul meg a bűncselekmény, hiába esik a szó szerinti értelmezésben a törvény hatálya alá. A miniszter szerint ugyanakkor ki lehet mondani, hogy ne büntessék. "El kell gondolkodnunk azon, hogyan fogalmazzuk meg úgy a törvényben, hogy semmiképp se büntessék ezt a cselekményt" - mondta Bárándy.

 

Hasonló véleményt fogalmazott meg az IM politikai államtitkára, Hankó Faragó Miklós is. "Ha ezzel csökkenteni lehet a csecsemőgyilkosságok számát, akkor van min gondolkodni" - mondta az [origo]-nak.

 

Ma már az ország több pontján is elhelyeztek inkubátort kórházak elé, hogy oda tehessék csecsemőjüket azok az anyák, akik le kívánnak mondani a gyerekről és közben inkognitóban akarnak maradni. Az elsők között volt például a budapesti Schöpf-Merei Ágos Kórház- és Anyavédelmi Központ, amely előtt 1996 májusa óta van inkubátor. Azóta eddig összesen 15 csecsemőt helyeztek el benne. Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház bejáratánál 1998 óta áll inkubátor. Ott eddig 5 csecsemőt helyeztek el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK