A magyarok 7-8 százaléka soha nem mos fogat

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a 65 éves magyarok közül minden másodiknak hiányzik a teljes fogsora. Már a 12 éves gyerekeknek is átlagosan 4-5 rossz foga van, a 35-44 éves korosztály pedig 15-16 beteg foggal dicsekedhet. Ez nem is meglepő, hiszen a magyarok 7-8 százaléka saját bevallása szerint soha vagy csak alkalmanként mos fogat.

Aki rendszeresen néz bulvármagazinokat és délutáni talkshowkat a kereskedelmi tévékben, azt nem lepi meg az Egészségügyi Világszervezet felmérésének eredménye, mely szerint a 65 éves magyarok közül minden másodiknak hiányzik a teljes fogsora.

A felnőtteknek átlagosan több mint tíz rossz foga van, a gyerekeknek 4-5. Ennél csak Ukrajnában, Lengyelországban és Lettországban rosszabb a szájhigiéniás helyzet. Pedig a magyarok gyógyszerek után fogorvosra költik a legtöbb pénzt az egészségügyi szolgáltatások közül, 41,4 milliárd forintot.

A legtöbben azonban csak akkor mennek fogorvoshoz, ha már komoly fájdalmaik vannak. Bár a fogtömést két évvel ezelőtt újra ingyenessé tették, a húzásért, a fogpótlásért, az ínybetegségek kezeléséért továbbra is fizetni kell. Egyetlen fog pótlásának ára 8-10 ezer forinttól egészen a csillagos égig terjedhet. - állítja Fazekas Árpád professzor, a SOTE tanszékvezetője. A teljes fogsor pótlása pedig 80-100 ezer forintnál kezdődik. Nem csoda, ha ezeket az árakat a nyugdíjasok nem tudják megfizetni. Erről az idős populációról fogászati szempontból le kell mondani. - mondja Fazekas Árpád.

Nyugat-Európában már külön úgynevezett időskori fogászat foglalkozik az életkor kitolódásával járó speciális fogászati problémákkal. Bár a magyar fogorvos hallgatók is tanulnak erről a területről, úgy tűnik, ez a kérdés még hosszú ideig nem lesz aktuális Magyarországon.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK