Hanyag kezelés és közveszély okozás miatt büntetőfeljelentést javasol a Paksi Atomerőműben történt tavaszi üzemzavar miatt a vizsgálóbizottság fideszes elnöke, Koltai Tamás. A politikus jelentéstervezete szerint az erőmű vezetésének mennie kell, mert nem tudnának megakadályozni egy újabb üzemzavart sem.

A paksi üzemzavar a közveszély okozás tényállását, az üzemzavar következtében az atomerőművet ért 10 milliárdos kár pedig a hanyag kezelés gyanúját is felveti - szerepel a paksi üzemzavart vizsgáló parlamenti bizottság fideszes elnökének jelentéstervezetében. Ebben a hanyag kezelésben három vétkes szervezetet is megemlít a politikus: a Paksi Atomerőmű Rt-t, a francia Framatome ANP-t, és az Országos Atomenergia Hivatalt nevezi meg. A fideszes képviselő azt javasolja ezért az erőmű tulajdonosának, a Magyar Villamos Műveknek, hogy ismeretlen tettes ellen indítson büntetőeljárást.

A javaslat elengedhetetlennek tartja a teljes felső vezetés menesztését is. "Az Erőmű jelenlegi felső vezetése mind befelé, mind kifelé hitelét vesztette. A teljesen amortizált, hitelüket vesztett, összeomlott lelkű vezetőkkel esély sincs a helyzet megoldására, sőt a további hibák elkerülésére sem. A jelenlegi menedzsmentben továbbra is nagy valószínűséggel kódolva vannak az újabb hibák, az újabb üzemzavarok" - olvasható a tervezetben.

A vizsgálóbizottság mandátuma, Szili Katalin házelnök levele szerint a múlt héten lejárt, ezt azonban a fideszes elnök vitatta, mivel ő nem a testület létrehozásától szóló határozattól számolta a 60 napot, hanem az alakuló üléstől. Mindenesetre a Fidesz kezdeményezte a vizsgálóbizottság mandátumának meghosszabbítását.