Füstölő falak, beázó tetők miatt kérnek pénzt az iskolák

Katasztrofális állapotban van jó néhány iskola épülete Magyarországon. Budapesten is akad olyan intézmény, amelynek épületét 1927-es építése óta nem újították fel, és ahol az elektromos hálózat annyira elavult, hogy egy alkalommal füstölni kezdett a fal a tanári szobában. A tavasszal meghirdetett minisztériumi pályázatra eddig közel 130 jelentkezés érkezett, egy tavalyi felmérés szerint ugyanakkor legalább 500 korszerűtlen iskolaépület van. Érdekes, hogy a jelentkezők mindössze 4 százaléka pályázott azért, hogy akadálymentessé alakíthassák az iskolaépületüket.

A Pestszentlőrincen található Gulner Gyula utcai általános iskola 1927 óta működik. Építése óta semmilyen lényegesebb felújítási munkát nem végeztek rajta. Mindössze annyi történt, hogy a hatvanas években átszínezték az épületet, de a vakolaton akkor sem javítottak - mondja Kerekes Elek igazgatóhelyettes, aki 1979 óta tanít az iskolában, gyerekként pedig tanulója volt az intézménynek.

A Gulner utcai iskola egyike annak a közel 130 hazai intézménynek, amelyek fenntartói pályáztak az Oktatási Minisztérium "Beruházás a 21. századi iskolába" elnevezésű programjára. A XVIII. kerületi önkormányzat tornaterem építésére és az iskolaépület elektromos hálózatának felújítására nyújtott be pályázatot. Tóth Lászlóné iskolaigazgató elmondása szerint mintegy 200 millió forintos beruházásról van szó. A pályázat pozitív elbírálást kapott, a 13 éves kedvezményes hitelről szóló szerződést a közeljövőben köti meg az önkormányzat.

Az igazgatónő azt mondja, egyébként is tervezték egy tornaterem építését és a villanyhálózat cseréjét. A tornaterem tervei 2002 áprilisára, az elektromos rendszer felújításának műszaki leírása pedig még korábbi időpontra, 2000 végére, 2001 elejére elkészültek. A pályázatnak köszönhetően jövőre várhatóan elkezdődnek a tényleges beruházási munkálatok is.

Forrás: [origo]
Tornaterem helyett tornaszoba

Tóth Lászlóné szerint az elektromos hálózat az évtizedek alatt mára életveszélyessé vált. Néhány évvel ezelőtt a tanári szobában kialakítottak egy kis helyiséget, ahol működésbe állítottak egy számítógépet, egy fénymásolót és egy hangosítóberendezést. A vezetékek ugyanakkor nem bírták el a terhelést, és így egy alkalommal elkezdett füstölni a fal, pontosabban a falban húzódó vezeték.

A vészjósló eset után a tanáriban kicserélték a hálózatot, de az épület többi részében maradtak a régi vezetékek. Kerekes Elek elmondása szerint kisebb elektromos gondok azért a felújítás után is akadnak még a tanárok szobájában: ha ugyanis bekapcsolják az erősítőt, akkor megszólal a csengő.

A tornaterem építésére azért van szükség, mert a jelenlegi állapotok szerint az iskola tanulóinak jó része a kerület sportcsarnokába kénytelen testnevelésórákra járni. Az iskola egyik kisebb épületének előterében ugyan kialakítottak egy bordásfallal felszerelt tornaszobát, de az csak az alsótagozatosokat tudja befogadni.

Egy apuka cserélte ki az ajtókat

Miközben az igazgatónő megmutatja az épületet, az elavult villanyhálózat és a tornaterem hiánya mellett sorolja az egyéb problémákat is. A nyílászárókkal szintén baj van, rossz a szigetelésük, több ablak még az 1920-as évekből származik. A tantermek ajtaját néhány évvel ezelőtt ki tudták cserélni, az egyik tanuló apukája ugyanis a piaci árnál jóval olcsóbban vállalta el a munkát.

Forrás: [origo]
Lakópark épül az iskola mögött

Tóth Lászlóné szerint az épület erénye, hogy a falai vastagok és strapabíróak. A vakolat ugyanakkor több helyen is omladozik, és gondok vannak a tetővel is. Az igazgatónő azt mondja: nagy szükség lenne tetőfelújításra, erre ugyanakkor várhatóan csak később kerülhet sor. A fagerendákkal készült födémszerkezet is régi, a mennyezeten több helyen is látszanak a repedések.

Új tantermekre is szükség lenne. Az iskola 14 csoportot fogad, a főépületben ugyanakkor csak 10 terem van. A hatvanas években felhúztak egy épületet az udvarban, hogy helyet adjanak a technikaoktatásnak. Ma már ott is osztálytermek vannak, akárcsak a hetvenes években készült könnyűszerkezetes épületben.

A gondok ellenére az iskola jövője biztosítottnak látszik. Tóth Lászlóné azt mondja, az iskolabezárási hullám közepette azért hagyták őket békén, mert a közelben három lakópark is épül, összességében közel 1100 lakással. Az oda költöző családok gyermekei közül nyilván sokan fogják a Gulner utcai iskolába járatni a gyerekeiket.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK