Lezuhant egy gyakorlógép - két pilóta meghalt

Két idősebb, tapasztalt pilóta vesztette életét, amikor csütörtök délelőtt lezuhant honvédségi gyakorlógépük a Tiszántúlon. A JAK-52-est lakott területen kívül érte a baleset. Korábban soha nem zuhant le Magyarországon ilyen típusú repülőgép. A baleset okának vizsgálata több hetet is igénybe vehet.

Forrás: [origo]
JAK-52A Magyar Honvédség fotója

Életét vesztette mindkét tapasztalt pilóta, amikor gyakorló repülés közben lezuhant, majd felrobbant a Magyar Honvédség JAK-52-es típusú repülőgépe csütörtökön 11 óra után - közölte a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese. Bocskai István az [origo]-nak elmondta: a pilótákról ennél részletesebb információval nem szolgálhat, amíg nem értesítik a családtagjaikat.  

A honvédség szolnoki vegyes szállító ezredének állományába tartozó repülőgép Szolnokról szállt fel, és eddig ismeretlen okból a Tiszántúlon, lakott területen kívül lezuhant. A baleset körülményeit az illetékes hatóságok vizsgálják. A baleset okának kiderítésére 30 nap áll rendelkezésre, sőt, ez további 30 nappal meghosszabbítható, ha szükség van rá - mondta Bocskai.

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel közölte: a repülőgép Szolnoktól északra, Tiszagyenda mellett zuhant le. A helyszínre négy tűzoltóautót vezényeltek ki, a tüzet eloltották, lakott terület nem volt veszélyben.

Nincsenek szemtanúk

A balesetnek nem voltak szemtanúi, a helyiek a füstölgő roncsra figyeltek fel. Azonnal értesítették a mentőket és a tűzoltókat. Egy helyi lakó, Fábián István elmondása szerint, mire odaértek a repülőgéphez, az teljesen kiégett - tudta meg az [origo] a tiszagyendai polgármesteri hivataltól. A katonaság néhány órával később elszállította a roncsot Tiszagyenda és Tiszabura határából.

Előző
Következő