Buszjegyként is használható a diákigazolvány

Elektronikus távolsági buszjegyként is használható péntektől a Szeged-Győr buszjáratokon az új diákigazolvány, de egyelőre csak a szegedi egyetem hallgatói vehetik igénybe a szolgáltatást. A tervek szerint tavasztól vonatjegyet is lehetne venni automatákból az igazolvánnyal. Az Oktatási Minisztérium a következő tanévtől minden egyetemista és főiskolás számára lehetővé tenné, hogy a csipkártyás igazolványokat az iskolákban fénymásoláshoz, jegyzetvásárláshoz is használják.

Péntektől a Volán Szeged-Székesfehérvár-Győr távolsági buszjáratán a szegedi egyetemisták diákigazolványukkal is kifizethetik a jegy árát. Az egyetemen ugyanis feltölthetik pénzzel igazolványukat. Az elektronikus buszjegy mellett az iskolában vehetnek kávét vagy üdítőt, de fizethetnek a jegyzetekért, könyvekért is a plasztiklappal. Emellett a csak az egyetem hallgatói által használható számítógépekre is csipkártyás igazolvánnyal lehet bejelentkezni.

Majó Zoltán, a Diákbónusz Kht. ügyvezetője elmondta, hogy bár egyelőre csak Szegeden működik kísérleti jelleggel a rendszer, ha beválik, a következő tanévtől már az összes magyarországi felsőoktatási intézményben is fizethetnek néhány szolgáltatásért és azonosíthatják magukat igazolványukkal a tanulók. A kísérleti program célja, hogy a 300 ezer diákigazolvány többcélú felhasználáshoz a megfelelő műszaki és informatikai hátteret létrehozzák és kipróbálják, de emellett azt is figyelik, hogy melyik szolgáltatásra van nagyobb igény a hallgatók körében. Az általános és középiskolásoknak azonban még várniuk kell, hogy igénybe vehessék ezeket a szolgáltatásokat - mondta Majó.

Az Oktatási Minisztérium távlati terveiben szerepel az is, hogy ne csak a Volán, de a MÁV és a helyi tömegközlekedési cégek járatain is lehessen diákigazolvánnyal fizetni. Majó közölte, hogy a MÁV-val már megállapodtak, hogy a tavaszi félévtől már néhány nagyobb pályaudvaron, így a Nyugatiban és a Keletiben is lehet automatából diákigazolvánnyal jegyet venni.