Elszállítják a boltnak ütközött hajót

Péntek este elindult az a szerelvény, amely Tolnanémediből Siófokra szállítja azt a személyszállító hajót, ami vasárnap este egy vontatóról lecsatolt trélerrel együtt vegyesboltnak ütközött - hozta nyilvánosságra a hajózási társaság.

Sikerült megegyezni az áramszolgáltatóval, hogy a Balatoni Hajózási Rt. személyszállító hajóját, amely Tolnanémediben vesztegelt, elindítsák a célállomás felé, Siófokra - mondta Bánáti János, a társaság műszaki igazgatója. Az útra indításhoz szükség volt arra, hogy az áramszolgáltató elvégezze az út felett húzódó s a hatalmas rakománynak akadályt jelentő vezetékek áramtalanítását - közölte.

A tamási rendőrkapitány korábbi tájékoztatása szerint péntekre a 61-es számú főút forgalma helyreállt, az addig az út mentén várakozó vízi járművet átemelték az új trélerre, majd a szállítók félreálltak egy parkolóba, mert a hatalmas, 85 tonnás hajó nem fér el az út feletti MATÁV- és villamosvezetékek alatt. Kovács Zoltán alezredes hozzátette: értesülése szerint az út eddigi szakaszán - Dunaújvárostól Tolnanémediig - úgy közlekedtek, hogy "a kritikus helyeken a szállítók megemelték a vezetékeket, de ez szabálytalanul történt".

Az Ukrajnában vásárolt hajót a dunaújvárosi kikötőben vette át a Balatoni Hajózási Rt., hogy közúton Siófokra szállítsák. Tolnanémediben azonban vasárnap este megálltak, hogy üzemanyagot tankoljanak a vontatóba. A lecsatolt trélert nem rögzítették megfelelően, ezért az rakományával együtt megindult a lejtőn, áttért a szemközti sávba, majd az út menti vegyesboltba rohant. A balesetben személyi sérülés nem történt, az anyagi kár több millió forint. A műszaki vezérigazgató közlése szerint szombat reggel hat órára várhatóan Siófokra érkezik a hajó.