Kizárták az iskolából a HIV-fertőzött fiút

Nem iratkozhatott be a Bláthy Ottó Titusz műszaki szakközépiskolába egy HIV-pozitív fiú, bár korábban már felvételt nyert az intézménybe - írja a Népszabadság. A szülők nem titkolták el gyerekük fertőzöttségét, kezelőorvosa szerint ugyanis a fiú nem jelent veszélyt környezetére. Az iskola igazgatója ennek ellenére úgy vélte, hogy betegsége veszélyt jelenthet az intézmény tanulóira és dolgozóira, ezért nem vették fel. Az oktatási ombudsman szerint az iskola eljárása törvénysértő.

Nem kezdhette meg tanulmányait a Bláthy Ottó Titusz műszaki szakközépiskolában egy HIV-pozitív fiú, bár korábban felvették az intézménybe. A fiú szülei nem titkolták a gyerek betegségét, mivel sem lakóhelyükön, sem az általános iskola nyolc éve alatt nem volt gond gyerekük betegségéből, környezete elfogadta a fiút - írja a Népszabadság.

A középiskola mégsem fogadta a gyereket. Az intézmény igazgatója szerint ugyanis betegsége veszélyt jelenthet a többi tanulóra és a dolgozókra. Ha pedig kiderülne, hogy HIV-pozitív gyermek jár az iskolába, a többi szülő elvinné onnan gyermekét. A szülőknek írt levelében az igazgató többek közt arra hivatkozott, hogy műszaki iskola lévén a diákok számos balesetveszélyes munkát végeznek. Az iskola annak ellenére nem fogadta a gyereket, hogy kezelőorvosa szerint a gyógykezelésnek köszönhetően vírusszáma már rég a mérhető szint alá csökkent, azaz gyakorlatilag nem fertőz - írja a lap.

A szülők és az iskola is Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsmanhoz fordult az ügy miatt. Mivel a HIV-pozitív gyermekekkel nem foglalkozik külön törvény, ezért az ombudsman a közoktatási törvényre támaszkodott, amely kimondja, hogy a szülők szabadon megválaszthatják gyermekük iskoláját, a tanulói jogviszony pedig a gyermek felvételével keletkezik.

Az ombudsman szerint az iskolák felvételi eljárással választhatják ki diákjaikat, ám a kiválasztás szempontjai csak a tanulmányi követelmények vagy előre meghatározott szakmai és egészségügyi követelmények lehetnek. Aáry-Tamás Lajos ezért úgy vélte, hogy a fiú felvételének elutasítása hátrányos megkülönböztetés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK