Nehéz helyzetben a libatartók

A libatartó gazdák teljesen tönkremennek, ha az FVM napokon belül nem avatkozik be az ágazatot sújtó problémák enyhítésébe - nyilatkozta pénteken este egy Hajdú-Bihar megyei termelő. A Hajdú-Bét Rt. dömpingáron telítette a piacot, amely ezután nem hajlandó magasabb árat fizetni a libákért. Az árkülönbözet jelentős jövedelem kiesést okoz a gazdáknak.

Szegi Emma kabai libatenyésztő tarthatatlannak nevezte, hogy miközben 400 forint körül van kilogrammonként a libák önköltségi ára, addig a felvásárlók megalázó módon csupán 250 forintot kínálnak kilójáért. A termelők meggyőződése, hogy egyfajta felvásárlási összefogás alakult ki azt követően, hogy a térség legnagyobb feldolgozója a Hajdú-Bét Rt. a nyár végén piacra dobott 400 ezer libát 300 forint kilogrammonkénti áron.

"Ezzel sikerült a külföldi árakat is letörni, ugyanis a német piac közölte: ha Magyarországon 300 forintért is lehet libát venni, akkor nem is adnak több pénzt érte" - tette hozzá. Szegi Emma szerint az FVM állami felvásárlással gyorsan megállíthatta volna a kedvezőtlen folyamatot, s fizetnie sem kellett volna azonnal, mivel a felvásárlók is késleltetetten, 90-120 napra egyenlítik ki a számlát.

A libaügy már tragédiához is vezetett Hajdú-Bihar megyében. Egy hajdúnánási asszony október végén öngyilkos lett, mert nem bírta elviselni a libánkénti ezerforintos, a 16 ezres libaállományát tekintve, összesen 16 millió forint felvásárlási veszteség terhét. Egy nyírábrányi férfi pedig tiltakozásul odaláncolta magát a Hajdú-Bét debreceni telepének kerítéséhez, mire a cég a tartozása egyharmadát - 1,5 millió forintot - kifizetett az elkeseredett termelőnek. Termelői becslések szerint a Hajdú-Bét Rt.-nek 5,5 milliárd forint kintlévősége van a termelőknél és a takarmányszállítóknál.

A Hajdú-Bét Rt. illetékesei várhatóan szombaton délelőtt reagálnak a történtekre.