Nincs fekete doboz a lezuhant gépen

Nincs a repülés adatait rögzítő fekete doboz a csütörtökön lezuhant JAK-52-es kiképző repülőgépen, ezért a baleset kivizsgálása legalább 30 napot vesz igénybe. Tegnap két tapasztalt pilóta vesztette életét, amikor repülőgépük lezuhant majd felrobbant Tiszagyenda közelében. A pilóták családjai gyorssegélyt kapnak a Honvédelmi Minisztériumtól.

Két 45 éves pilóta vesztette életét csütörtökön, amikor lezuhant és felrobbant egy JAK-52-es honvédségi repülőgép a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszagyenda közelében. Mindkét pilóta igen tapasztalt volt, sok repült órát tudhatnak maguk mögött. Lanecker József ezredes korábban a pápai repülőtér parancsnoka, majd Kecskeméten parancsnokhelyettes volt, több mint 1800 órát töltött a levegőben. Szász Gábor őrnagy a JAK-52-es kiképző tisztje volt, a gép itthoni rendszerbe állításától repült ezen a típuson. A két pilóta családja a tisztek fizetésének háromszorosát kapja gyorssegélyként a Honvédelmi Minisztériumtól - jelentették be pénteken.

A lezuhant gyakorlógépen fekete doboz nincs, a baleset okának kivizsgálása legalább 30 napot vesz igénybe - mondta az [origo]-nak a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese. Bocskai István hozzátette: a kivizsgálás lezárása előtt a repülés körülményeiről, az időjárási viszonyokról sem nyilatkoznak.

A szerencsétlenül járt gép csütörtökön délelőtt szállt fel a szolnoki reptérről, hogy a két pilóta gyakorlórepülést végezzen. Később azonban elvesztették a kapcsolatot az irányítókkal. A gép lakott területen kívül zuhant le, a környéken élőket nem veszélyeztette. A balesetnek nem voltak szemtanúi, a helyiek a füstölgő roncsra figyeltek fel. Azonnal értesítették a mentőket és a tűzoltókat. Egy helyi lakó elmondása szerint, mire odaértek a repülőgéphez, teljesen kiégett.

A JAK-52-esből katapultálni nem lehet, ejtőernyővel azonban el lehet hagyni a gépet vészhelyzet esetén, de használatukhoz bizonyos sebesség és magasság szükséges.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK