Túl kevés a gyermekpszichiáter

Nincs megoldás ma Magyarországon a pszichés betegségekkel küszködő gyermekek kezelésére. Az ország jelentős részén egyáltalán nem juthatnak segítséghez az erre rászorulók - írja a Népszabadság. A lap szerint legalább háromszor ennyi gyermekpszichiáterre volna szükség. A Magyar Hírlap szerint ugyanakkor csökkent az öngyilkosságok száma a gyermekek körében.

A jelenleginél legalább háromszor ennyi gyermekpszichiáterre és még ennél is több férőhelyre volna szükség ahhoz, hogy a pszichés zavarokkal küzdő, kórházi ellátásra szoruló gyerekek megfelelő kezelést kapjanak - írja a Népszabadság. A lap szerint ma Magyarországon a gyerekek 15 százaléka szenved pszichés problémákkal, 5-6 százalékuk pedig kórházi kezelésre is szorulna. Országszerte azonban csak hat gyermekpszichiátriai osztály működik, és ezek többsége sem alkalmas a súlyosabb esetek ellátására, így a gyermekkori depressziótól, a pánikbetegségektől, a táplálkozási zavaroktól szenvedők kezelésére.

A dunántúlon egylátalán nem dolgozik gyermekpszichiáter

Több megyében igen súlyos a helyzet. Borsod-Abaúj-Zemplénben például nem dolgozik egyetlen gyermekpszichiáter sem, az egész Dunántúlon pedig egyetlen ilyen osztály sincs - mondta a lapnak dr. Herczeg Ilona, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet gyermekosztályának főorvosa. A szakember szerint az egész országban csak 33 gyermekpszichiáter dolgozik, s nincs még szakmai kollégiumuk sem. Herczeg Ilona elmondta, hogy évről évre egyre több gyermek szorul kezelésre, de az ő osztályuk túlzsúfolt, és gyakran előfordul, hogy súlyossági szempont alapján kell sorrendet felállítani a kezelésekre jelentkezők között.

Nincs ellátóhelyük a szenvedélybeteg gyermekeknek

Csorba János pszichiáter statisztikái szerint a serdülők 50-60 százaléka foglalkozott már az öngyilkosság gondolatával, és a fiatalok 15 százaléka 25 éves koráig kísérletet is tesz erre - közülük negyven százalék többször is. A szakember szerint elsősorban az ambuláns rendelők hiánya okoz komoly gondot, hiszen itt lehetne még időben felfedezni a bajt. Sajnos azonban, jelenleg a megyei kórházak felnőttpszichiátriai osztályain is létszámhiány van.

Még rosszabb a helyzet a szenvedélybeteg gyerekeknél. Nekik semmilyen gyógyító intézményük sincs, holott számuk - amely szakemberek szerint több ezer - az utóbbi időben megsokszorozódott. Még a fővárosi gyermekkórházak sem tudják kikúrálni a drogos, alkoholista fiatalokat, nincs önálló ellátóhelyük, a hagyományos kórházi osztályokon pedig a társadalombiztosítás csak kétheti kórházi kezelést engedélyez. A szakemberek attól félnek, rövid időn belül robbanásszerűen emelkedhet majd elsősorban a drog- és alkoholbeteg gyerekek száma - derül ki a Népszabadság cikkéből.

Csökken az öngyilkosságok száma

A Magyar Hírlap közben arról ír, hogy egyre kevesebb fiatal lesz öngyilkos. A lap szerint húsz év alatt felére csökkent a halállal végződő kísérletek száma a 18 év alattiak körében, és csökken a figyelemfelkeltő célú öngyilkossági kísérletek száma is.

A Heim Pál Gyermekkórház pszichológusa, Szokoly Mária, aki harminc éve dolgozik az intézményben elmondta a lapnak, hogy nyolc kilenc éve még 120-150, mostanában azonban csak körülbelül 60 olyan fiatal kerül hozzájuk, aki öngyilkosságot kísérelt meg. Szerinte a többség a figyelmet szeretné felhívni tettével, és igazán nem akar meghalni. A fiúk a magány, alkoholista szülők miatt, a lányok ezek mellett gyakran zsarolási célból tesznek ilyen kísérletet.