Hasadóanyagot árultak Csehországban

Prágától 200 kilométerre keletre fekvő Brno városában a cseh rendőrség őrizetbe vett két szlovák állampolgárságú férfit, akik megkíséreltek eladni három kilogramm - egyelőre ismeretlen összetételű - hasadóanyagot.

A cseh rendőrök már egy hete árnyékként követték azt a két férfit, akiknek kezén azután kattant a bilincs, hogy egy brnói szállodában átvették a 600 ezer eurós vételárat egy "vevőtől" - aki valójában a cseh rendőrség egy beépített nyomozója volt. A cseh hatóságok egyelőre vizsgálják a hasadóanyag összetételét, azonban az "adásvétel" helyszínén végzett első felmérések tórium és uránium nyomait mutatták ki. A nukleáris biztonságért felelős cseh állami hatóság szóvivője a prágai rádiónak nyilatkozva kizárta, hogy a lefoglalt hasadóanyag atomfegyver előállítására alkalmas lett volna.

A letartóztatott két szlovák férfit fejenként 15 éves szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság, ha bűnösnek találja őket radioaktív anyagok és nagyon veszélyes anyagok törvénytelen előállítására és birtoklására vonatkozó vádpontban - jelentették a hírügynökségek.