Lehetséges OECD -bírálat a PSZÁF -törvénytervezetre

Az OECD a jövő héten kritikus hangvételű jelentést tesz közzé a PSZÁF-törvény módosításával kapcsolatban - mondta el a Reutersnak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez közel álló név nélkül nyilatkozó forrás.

Az OECD várhatóan arra figyelmezteti Magyarországot, hogy a reformok "határozott aggodalmakat keltenek" a pénzügyi ellenőrzés függetlensége tekintetében. A jelentés várhatóan azt tartalmazza majd: "miközben világos, hogy szükség van a szabályozó hatóságok beszámoltatására és auditálására, a miniszteri ellenőrzés visszaállítása, ahogy azt most tervezik, nem a kívánatos hatást érné el, mivel a felügyelet hatékonysága gyengülését kockáztatná".

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának kormánytöbbsége szerdán általános vitára alkalmasnak találta a PSZÁF-törvény módosítását.

A Reuters azt közölte, hogy a módosítás lényege a PSZÁF-vezetés szerkezetének a reformja, ami minden bizonnyal a szervezet elnökének, Szász Károlynak az elmozdításával is jár. A hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint az OECD arra fog figyelmeztetni: "ha ezeket a javaslatokat elfogadják, Magyarország hozzáállása a pénzügyi felügyelethez lényegesen eltérne a nemzetközi gyakorlattól". A magyar parlamentben kedden kezdődik a PSZÁF-törvény módosításával kapcsolatos vita.