Rockenbauer és Mádi háttérbe szorulhat a Fideszben

Az [origo] információi szerint több ismert fideszes politikus - így például Rockenbauer Zoltán volt kultuszminiszter és Mádi László volt politikai államtitkár - háttérbe szorulhat pártjában. Az ellenzéki pártban ugyanis most zajlik a választókerületi elnökök kinevezése, és aki a 2002-es országgyűlési választásokon nem tudott egyéniben győzni, számíthat arra, hogy 2006-ban nem őt indítják. Nem indítják újra Selmeczi Gabriella egykori államtitkárt sem, ő a jövőben regionális elnöki koordinátor lesz.

A tervek szerint december végére kinevezik az új választókerületi elnököket a Fideszben. A 176 választókerület közül eddig csak körülbelül 100 élére került vezető. Először azokat választották meg, akiknek eddigi munkáját egyértelműen pozitívnak ítélték meg a Fidesz vezetői. A további kinevezések várhatóan már konfliktusosak lesznek. Bár a választókerületek megnevezték jelöltjüket, az elnökség nem mindegyiket fogadja el.

 

Az [origo] által megkérdezett fideszes képviselők szerint - bár nincs általános szabály - elsősorban azokat a jelölteket nem erősítik meg, akik bár 1998-ban egyéniben mandátumhoz jutottak, 2002-ben nem tudták azt megőrizni.

 

Budapesten például sok kerületet elvesztett 2002-ben a Fidesz. Eddig alig egy-két választókerületi elnököt választottak itt meg, például Pokorni Zoltán alelnök, a XII. kerület képviselője és Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester kinevezése nem volt kérdéses. Több ismert fideszes politikus viszont elvesztette választókerületét: Deutsch Tamás, a Fidesz budapesti elnöke a VII. kerületet vesztette el, Rockenbauer Zoltán volt kultuszminiszter a VIII. kerületben vesztett, Őry Csaba a XIV. kerületben nem tudta megőrizni mandátumát, Glattfelder Bélát a XVI. kerületben győzte le az MSZP jelöltje, Illés Zoltán a VI. kerületben vesztett, Tirts Tamás pedig a IX.-ben.

 

Vidéken szintén több nagy névtől vették el a mandátumot: Répássy Róbert Miskolcon, Salamon László Dunakeszin, Mikes Éva Pécsen, Bartha László Szegeden, Balsay István Székesfehérváron, Selmeczi Gabriella, a MeH Társadalombiztosítási Alapokért felelős volt állatitkára Budaörsön, Mádi László Szabolcsban maradt alul. Az említett képviselők a területi vagy az országos listáról kerültek be a parlamentbe.

 

Az elnökség az [origo] információi szerint elsősorban az alapján mérlegeli a választókerületielnök-jelölteket, hogy vajon 2006-ban képesek lesznek-e nyerni az országgyűlési választásokon, vagy más, esetleg most még ismeretlen név nagyobb eséllyel indulhat-e. Az egyéni jelöltek ugyanis a választókerületi elnökök lesznek 2006-ban.

 

A szempontok között szerepel az is, hogy a jelölt az elmúlt években milyen Fidesz-szervezetet tudott felépíteni a választókerületében, mennyire tud együttműködni a civil szervezetekkel és a polgári körökkel. Az [origo] információi szerint például a VIII. kerületi szervezettel - Rockenbauer választóörzetével - emiatt elégedetlen az elnökség. Az ellenzéki párt megkérdezett tagjai szerint kevés esélye van Mádi Lászlónak is a választókerületi elnöki posztra.

 

"Nem személyes jellegű kérdésről van szó. Nem érzem, hogy gond lenne, dolgozunk tovább" - mondta az [origo]-nak Mádi László. Szintén bizakodó Rockenbauer Zoltán, aki közölte: a helyi tagok megválasztották őt, már csak az elnökség döntésére várnak. "Addig nem foglalkozom ezzel a kérdéssel" - mondta.

 

Többen azt mondták: akik nem lesznek választókerületi elnökök, szakmai feladatot továbbra is kaphatnak párton belül. Selmeczi Gabriella például a jövőben regionális elnöki koordinátor lesz. "A szövetség elnöke aláírta a választókerületi elnöki kinevezésemet, ezzel egyidőben viszont egy másik pozíciót kaptam, kineveztek elnöki koordinátornak" - mondta Selmeczi az [origo]-nak. Hozzátette: ez a pozíció felülírta a választókerületi elnöki tisztséget, így 2006-ban valóban nem indul egyéni választókörzetben. A politikus szerint elnöki koordinátorként a szervezetépítésben lesz fontos szerepe, a szövetség elnökét képviseli majd a választókerületi elnökök között.

 

Regionális elnöki koordinátornak 12 személyt neveznek ki, közülük 10-et már fel is kértek a posztra. Az [origo] információi szerint a két budapesti elnöki koordinátor hiányzik még.

 

Kapcsándi Dóra

KAPCSOLÓDÓ CIKK