Kulcsár a PSZÁF ellen kért segítséget Bácskaitól

Az [origo] információi szerint az áll a Bácskai János dandártábornok ellen indult nyomozás hátterében, hogy az ügyészség gyanúja szerint azt ígérte Kulcsár Attilának, hogy segít eltüntetni a bizonyítékokat a PSZÁF elől. Az ügyészség a bűnpártolás gyanújával indított nyomozásban a rendőröket is kihallgatta.

Az [origo] információi szerint Kulcsár Attila azt kérte Bácskai Jánostól, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ vezetőjétől, hogy a rendőrség foglaljon le bizonyos dokumentumokat a K&H Equities brókercégnél, mielőtt a PSZÁF ellenőrei megérkeznek. A lehallgatott telefonbeszélgetés szövege alapján Bácskai válaszaiból arra következtettek, hogy segítséget ajánlott. A pénzügyi felügyelet június 23-án 10 órakor kezdte meg a brókercég helyszíni vizsgálatát, az ORFK munkatársai még aznap kora reggel megjelentek a cég irodáiban. Bácskai János tudomásunk szerint valóban közölte a nyomozókkal, hogy fontosnak tartaná, ha bizonyos iratokat beszerznének, mielőtt a PSZÁF vizsgálata megkezdődik. Ezt azzal indokolta, hogy Kulcsár Attila a bizonyító erejű dokumentumok manipulálásától, azaz megváltoztatásától tart.

A rendőrség a PSZÁF elnökének megverése napján, azaz 2003. június 16-án kapott bejelentést a felügyelettől arról, hogy az Állami Autópálya-kezelő Rt. pénzét használta fel a K&H Equities a Pannonplast Rt. szabálytalan tőzsdei felvásárlásához. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága feljelentés-kiegészítést, azaz nyomozást megelőző vizsgálatot rendelt el az ügyben. A rendőrségtől származó információink szerint a vizsgálat keretében tervezték a helyszíni információszerzést a K&H Equitiesnél, és arról korábban tájékoztatták is a cég vezetőit.

Az ügyészség a bűnpártolás gyanújával indított nyomozásban a rendőröket is kihallgatta. A nyomozók azt mondták, hogy semmilyen bizonyítékot nem tüntettek el, csak másolatokat vittek magukkal. A dokumentumok többségét a brókercég munkatársai előttük nyomtatták ki három példányban, mert egyet odaadtak a rendőröknek, egyet előkészítettek a PSZÁF ellenőrei számára, egyet pedig maguknál tartottak. Az iratok az ügyben érintett cégek számlakimutatásait tartalmazták, köztük az Állami Autópálya-kezelőjét is.

A gyanú arra vonatkozott, hogy Bácskai János Kulcsár kérésére a rendőrség segítségével bizonyítékokat tüntetett el a brókercégtől. Ez felvetette a rendőrség felelősségét is. Az ORFK egy munkatársának nemhivatalos tájékoztatása szerint a vizsgálat során semmilyen dokumentum hiányát sem lehetett bizonyítani. A rendőrség feljelentés-kiegészítés keretében nem foglalhat le semmit, csak másolatokat kérhet, így a lefoglalás eleve szabálytalan lett volna.

Az ügyészségi nyomozásról megjelent eddigi sajtóértesülések szerint a bűnpártolás gyanúját Bácskai ellen nem tudták bizonyítékokkal alátámasztani.

György Bence

KAPCSOLÓDÓ CIKK