Nyílt szavazással döntsön a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma Ragáts Imre, a közszolgálati televízió elnökének visszahívásáról, javasolja a grémium elnöksége a csütörtöki döntéshozatal előtt - nyilatkozta név nélkül a kuratóriumi elnökség egyik tagja.

A szerdán név nélkül nyilatkozó kuratóriumi elnökségi tag szerint erről a múlt héten született megállapodás a pártdelegáltak között. Hozzátette: a médiatörvény nem rendelkezik arról, hogy az elnök visszahívásáról nyílt vagy titkos módon kell voksolni.

A neve elhallgatását kérő elnökségi tag szerdai nyilatkozatával cáfolta azt a korábbi értesülést, miszerint titkos lesz a szavazás. Mint mondta: a kuratórium tagjai személyes vagyonukkal felelnek döntéseikért, ezért az elnökség tagjai azt szeretnék, hogy azok, akik az MTV Rt. felügyelő bizottságának jelentésében a médiatörvény és az MTV belső szabályainak többszöri megsértésében elmarasztalt Ragáts Imre maradása mellett voksolnak, vállalják ezért a felelősséget.

A kuratóriumi elnökségi tag szerint a csütörtöki voksolás előtt a kurátorok nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a kuratóriumi elnökség egy héttel ezelőtt egyöntetűen vonta meg a bizalmat Ragáts Imrétől, így felmerül a kérdés, hogyan tudná a jelenlegi elnök ilyen helyzetben tovább irányítani a köztelevíziót, ha most mégis bizalmat szavaznak neki.

Czeglédi László, a testület elnöke november 11-én döntött úgy, hogy csütörtökre összehívja az MTV közalapítvány kuratóriumának rendkívüli ülését, hogy megtárgyalják a Ragáts Imre MTV-elnök visszahívásáról szóló kezdeményezést. Akkor a jóváhagyása nélkül áprilisban kötött reklámszerződésekkel kapcsolatos vizsgálat lezárásakor döntött úgy egyhangú szavazással a kuratóriumi elnökség, hogy indítványozza Ragáts Imre leváltását.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény rendelkezése szerint a közszolgálati médiumok közalapítványi kuratóriumainak feladatai közé tartozik a részvénytársaság elnökének visszahívása, illetve annak kezdeményezése. A visszahíváshoz a grémium összes tagja felének javaslata és kétharmadának jóváhagyó szavazata szükséges. Az azonban még nem tudható, hogyan szavaz majd a 21, társadalmi szervezetek által delegált tag a tanácskozáson.