Fáklyás felvonulás a kurdokért Budapesten

A kurd kérdés békés és demokratikus politikai megoldását sürgető fáklyás felvonulást tartott a Kurdisztáni Információs és Kulturális Iroda csütörtökön Budapesten.

A közel 40, többségében kurd származású demonstráló a Roosevelt téren gyújtott fáklyát, majd az Országház elé vonult. Útközben törökországi vezetőjük, az 1999-ben bebörtönzött Abdullah Öcalan szabadon bocsátását követelő jelszavakat skandáltak. A tüntetők felsorakoztak a Parlament előtt, és egyperces néma csenddel adóztak bebörtönzött vezetőjüknek, valamint a világon mindenütt kisebbségben élő, saját állammal nem rendelkező honfitársaiknak.

A Kurdisztáni Információs és Kulturális Iroda a Magyarországon élő kurdok békekérelmét tartalmazó levelet kívánt átnyújtani az Országgyűlésnek, ezt azonban senki nem vette át tőlük. A demonstrálók ezért a béke jeleként egy-egy szál fehér szegfűt helyeztek el az Országház előtt, majd békésen elvonultak.

A világon becslések szerint mintegy 40 millió kurd él, legnagyobb részük Irakban, Törökországban, Iránban, Szíriában és Európán belül Németországban. Főként kisebbségi jogaik betartásáért, anyanyelvük használatának törvényes biztosításáért küzdenek - mondta el a Kurdisztáni Információs és Kulturális Iroda képviselője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK