Csütörtökön dönt a Magyar Televízió Közalapítvány 21 társadalmi kurátora, hogy megvonja-e bizalmát a tévéelnök Ragáts Imrétől, ahogyan tette azt egyhangúlag a hárompárti elnökség mind a nyolc tagja. A tévéelnök visszahívását azt követően kezdeményezte a kuratóriumi elnökség, hogy a testület tudomására jutott, hogy Ragáts még áprilisban, ügyvezető alelnökként értékesítette az MTV reklámidejét.

Ma szavaz az MTV feletti tulajdonosi jogokat gyakorló nagykuratórium Ragáts Imre, a köztévé elnöke esetleges menesztéséről. Ehhez a 29 fős testület kétharmados egyetértő voksa szükséges a nyílt határozathozatalban. A testület elnöksége minden vizsgálati anyagot - a köztévé felügyelő-bizottságának szigorú és elmarasztaló jelentését - rendelkezésre bocsátott a civileknek, hogy megismerjék Ragáts médiatörvény megsértésével kötött, a köztévére nézve hátrányos reklámszerződéseit.

A tévéelnök visszahívását a pártdelegált kurátorok múlt kedden egyhangúlag javasolták a nagykuratóriumnak, mert Ragáts még ügyvezető alelnökként - a kuratórium tudta nélkül - öt évre előre, jóval a piaci ára alatt értékesítette az állami tévé reklámidejét. A társadalmi delegáltak döntését már nem nehezíti az Országgyűlés által visszatartott tőkepótlás, a köztévének ugyanis hétfőn kiutalták az újabb hatmilliárdot.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a kormánypártokkal szimpatizáló civilek Ragáts menesztése mellett voksolnak, mert szerintük úgy nem vezetheti az állami televíziót az elnök, hogy törvénysértései miatt minden döntését bizalmatlanság fogadja a tulajdonosi testület elnökségi tagjai körében. A jobboldali társadalmi kurátorok Ragáts menesztése esetén nem örülnének, ha a gazdasági alelnök Pinke György lenne az ügyvezető, mert szerintük nincsen televíziós tapasztalata. A nyolctagú elnökség négy MDF-es delegáltjában felmerült, hogy szembehelyezkednek múlt heti voksukkal, és esetleg mégis helyén hagynák a törvénysértő elnököt - értesült a Magyar Hírlap.
 
A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumába huszonegy társadalmi szervezet delegált tagot: a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, az 1945-56 Közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége, az Írók Kulturális és Szociális Egyesülete (IRKA), a Színházi Dramaturgok Céhe, az Általános Muvelődési Központok Országos Egyesülete, a Magyar Muvészeti Fesztiválok Szövetsége, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége, a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, a Sajtószakszervezet, a Természetbúvár Egyesület, az Első Magyar Vidéki Nőegylet, a Szülők Egyesülete a Gyerekekért, a Hagyományőrző Nyugdíjasok Egyesülete, az Értelmi fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Kushido Karate Szövetség és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, Magyar Koalíció Pártja.