Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint nincs olyan törvényes rendelkezés, ami alapján a hepatitis C-vírust hordozó ember elkülönítése elkerülhetetlen volna. Lenkovics Barnabás annak kapcsán vizsgálódott, hogy egy debreceni általános iskolában a szülők tiltakoztak egy beteg kisgyerek beiratkozása ellen.

" Jelenleg sem a nemzetközi, sem a hazai normák között nincs olyan törvényes rendelkezés, ami alapján a HCV hordozó személy elkülönítése - esetünkben az iskolai osztályközösségből való kizárása - elkerülhetetlen volna. Ebből következően egyesek ettől eltérő személyes véleménye, eltúlzott, sőt alaptalan félelme nem szolgáltathat okot az adott vírussal fertőzött, de nem feltétlenül beteg gyermekek - emberi méltóságát sértő - kirekesztésére" - állapította meg Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

 

Egy debreceni általános iskolából szeptemberben el akartak küldeni egy diákot, mert hepatitis C-vírusa volt. A többi diák szülei attól tartottak, hogy gyerekeik is elkaphatják a fertőzést, ezért levélben azt kérték az iskola vezetésétől, hogy tanácsolják el a beteg gyereket az intézményből. A szülők azzal fenyegették meg az iskola vezetését, hogy ellenkező esetben ők viszik más iskolába gyereküket. A megyei önkormányzat állásfoglalást kért az ügyben az Országgyűlési Biztosok Hivatalától.

 

Lenkovics állásfoglalásában kitért arra, hogy nemzetközi egyezmények sora elismeri az emberi jogok törvény általi korlátozásának lehetőségét többek között a közegészség védelme érdekében. Magyarországon az alkotmányos alapjogok az alkotmány szerint csak törvényben korlátozhatók.

 

Az ombudsman felhívta valamennyi, a köz érdekében tevékenykedő szakember figyelmét arra, hogy tegyék lehetővé az egyes félreismert betegségek, fertőzések keletkezésének, terjedésének, kezelésének megfelelő ismertetését, "legfőképpen a gyermekeket fogadó közösségek valamennyi kis- és felnőtt korú tagja számára". "Az alapvető ismeretek megszerzése megelőzheti a tévhitekre és megalapozatlan félelmekre épülő, egyoldalú kirekesztő magatartást és egy jogellenes gyakorlat kialakulását" - állította Lenkovics.

 

A gyermekek jogainak világnapja alkalmából szerdán az oktatási jogok biztosának egyszeri díját vehette át a debreceni Epreskerti Általános Iskola, mert példaértékűen oldotta meg a hepatitises esetet.